Poljski premijer kaže da istočno krilo NATO-a mora ojačati

NATO mora prihvatiti da operativne sposobnosti na istočnom krilu NATO-a moraju biti veće, rekao je Donald Tusk.

Poljski premijer Donald Tusk kaže da jaka, opremljena Poljska, potpomognuta saveznicima, nije samo pitanje naše sigurnosti, već sigurnosti cijelog zapada (REUTERS/Kacper Pempel/File Photo)

Američki predsjednik Joe Biden zagarantovao je poljskim čelnicima da je američka podrška Poljskoj čvrsta, dok diljem Evrope vlada zabrinutost da ruski predsjednik Vladimir Putin neće zaustaviti vojnu agresiju na granicama Ukrajine.

Biden se u Bijeloj kući sastao s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom i premijerom Donaldom Tuskom kako bi razmotrili sigurnosnu situaciju i pitanje šta bi nedavno rusko teritorijalno napredovanje u Ukrajini mogli značiti za regiju u kojoj vlada napetost, piše Reuters a prenosi Hina.

Poljski predsjednik s Bidenom je razgovarao o svom prijedlogu da saveznici u NATO-u povećaju budžet za odbranu s dva na tri posto BDP-a kako bi odgovorili na, kako je rekao, “rat punih razmjera koji je Rusija započela odmah uz istočnu granicu NATO-a”.

Biden je, u povodu 25. godišnjice poljskoga članstva u NATO-u, ponovio da SAD podržava NATO-ov član 5 sporazuma o odbrani po kojemu se napad na jednoga saveznika smatra napadom na sve. Istaknuo je da je američka podrška Poljskoj čvrsta.

Prošloga je mjeseca Bidenov vjerovatni suparnik na izborima, bivši predsjednik Donald Trump rekao da ne bi štitio saveznike u NATO-u koji ne izdvajaju dovoljno za odbranu te da bi ohrabrio Rusiju da “čini što god želi”.

Američki predsjednik pozvao je Kongres da donese zakon koji će omogućiti slanje pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 60 milijardi dolara. Senat je prošloga mjeseca izglasao taj zakon, ali republikanski čelnici u Zastupničkom domu odugovlače.

“Moramo djelovati prije nego što doslovce bude prekasno jer Rusija, kao što se Poljska dobro sjeća, neće stati na Ukrajini. Putin će krenuti dalje, dovodeći Evropu i SAD i cijeli slobodni svijet u opasnost, po mojem mišljenju”, rekao je Biden.

Poljski premijer Tusk prije satanka u Washingtonu je rekao da će NATO-ove sposobnosti na njegovom istočnom krilu morati biti povećane.

“NATO mora prihvatiti da operativne sposobnosti na istočnom krilu NATO-a moraju biti veće”, rekao je Donald Tusk privatnoj televiziji TVN24 uoči sastanka s američkim predsjednikom Bidenom.

“Jaka, opremljena Poljska, potpomognuta saveznicima, nije samo pitanje naše sigurnosti, već sigurnosti cijelog zapada”, dodao je.

Izvor: Agencije