Poljska

Lopovi su provalili u centar za vakcinaciju u mjestu Ilowo-Osada, na sjeveru zemlje, i ukrali sve vakcine koje su bile u frižideru, odnosno tri bočice sa 18 doza.

27 Jan 2021

Uprkos opasnosti od širenja korona virusa, hiljade demonstranata na ulicama Varšave protestovalo je zbog ograničenja prava na abortus. Od poljske vlade traže poništenje presude u jednom od slučajeva zabrane pobačaja, ali i zakonske izmjene.  

U Varšavi su i za večeras najavljeni protesti zbog odluke Ustavnog suda kojom je u Poljskoj zabranjen prekid trudnoće u slučaju teških deformacija fetusa. Prethodnih dana na ulicama su demonstrirali deseci hiljada ljudi. Nakon što presuda stupi na snagu, pobačaj će biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili prijetnje zdravlju i životu majke.  

Poljska policija je uhapsila više od 15 osoba koje su u Vašavi protestovale protiv gotovo potpune zabrane abortusa.  Protest je održan sinoć poslije odluke Ustavnog suda, kojom je zakon koji dozvoljava abortus kada je riječ o fetusu s urođenim anomalijama proglašen nelegalnim.