Trump uložio žalbu na presudu suda u Ilinoisu o zabrani učešća na izborima

Trumpove pristalice 6. januara 2021. napale su policiju i okupirale Capitol u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena 2020.

Donaldu Trumpu je prethodno zabranjeno da učestvuje na republikanskim predizborima u državama Colorado i Maine, međutim njegovi advokati su se žalili na obje presude (Shannon Stapleton/REUTERS)

Bivši američki predsjednik Donald Trump uložio je danas žalbu na odluku suda u Ilinoisu kojom mu je zabranjeno učešće na unutarstranačkim izborima Republikanske stranke u toj saveznoj državi zbog navodne uloge u napadu na Capitol 6. januara 2021. godine.

Trumpovi advokati zatražili su od Apelacionog suda da poništi odluku Tracy Porter kojom je uklonjen sa glasačkog listića, prenosi Tanjug izvještaj američke televizije CBS.

Trumpu je prethodno zabranjeno da učestvuje na republikanskim predizborima u državama Colorado i Maine, međutim njegovi advokati su se žalili na obje presude.

Očekivana žalba

Državna sutkinja Illinoisa zabranila je Donaldu Trumpu sudjelovanje na republikanskim predsjedničkim predizborima u toj saveznoj državi zbog njegove uloge u pobuni na američkom Capitolu 6. januara 2021, ali je odgodila stupanje odluke na snagu zbog očekivane žalbe bivšeg predsjednika.

Sutkinja okruga Cook Tracie Porter stala je na stranu glasača Illinoisa koji su tvrdili da bi bivšeg predsjednika trebalo diskvalificirati s predizbora u državi 19. marta i općih izbora 5. novembra zbog kršenja odredbe 14. amandmana Američkog ustava, koji zabranjuje bilo kome ko je povezan s “pobunom” da bude na nekom saveznom položaju, prenosi Hina.

O konačnom ishodu slučaja u Illinoisu i sličnih izazova vjerovatno će odlučiti Vrhovni sud SAD-a, koji je 8. februara saslušao argumente treba li bivši predsjednik zbog događaja 6. januara 2021, kad su njegovi pobornici nasilno pokušali zaustaviti potvrdu pobjede aktualnog demokratskog predsjednika Joea Bidena, biti diskvalificiran od ponovne kandidature za Bijelu kuću.

Međutim, sudije s obje strane političkog spektra izrazile su sumnju u pogledu opravdanosti takve odluke.

Trumpove pristalice 6. januara 2021. napale su policiju i okupirale Capitol u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena 2020. Trump je prije toga održao zapaljiv govor pristalicama, poručivši im da odu na Capitol i “bore se kao vrag”.

Izvor: Agencije