Većina birača smatra da su i Biden i Trump mentalno nesposobni za drugi mandat

Ispitivanje je pokazalo da Biden vodi ispred Trumpa s četiri postotna boda, iako dvije trećine birača smatraju da je Biden prestar za novi mandat.

Američki birači većinom su skeptični da je predsjednik Joe Biden mentalno sposoban za drugi mandat (Reuters)

Američki birači većinom su skeptični da je predsjednik Joe Biden mentalno sposoban za drugi mandat, a većina misli da to nije ni njegov najizgledniji suparnik na izborima Donald Trump, prema ispitivanju Univerziteta Quinnipiac, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, prenosi Hina.

Rezultati pokazuju da je 64 posto ispitanika reklo da Biden (81) nije mentalno sposoban za drugi mandat, a 51 posto ih misli da to nije ni Trump (77).

Ispitivanje je pokazalo i da Biden vodi ispred Trumpa s četiri postotna boda, premda dvije trećine birača smatraju da je Biden prestar za novi mandat.

Bidenova mentalna oštrina

Osamdesetjednogodišnji Biden, čija se mentalna oštrina našla pod povećalom nakon što je u izvještaju posebnog tužioca Roberta Hura okarakteriziran kao “stariji čovjek s lošim pamćenjem”, odbacio je zabrinutost za svoje pamćenje i ne daje naznake da bi se mogao povući iz kampanje za reizbor.

Ispitivanje YouGova za Economist, čiji su rezultati objavljeni, također, u srijedu, pokazalo je da je Biden jedan postotni bod iza Trumpa.

Mnoga druga ispitivanja pokazuju da je Trump u većem vodstvu. No, izbori se održavaju tek u novembru i javno mnijenje se do tada može promijeniti.

Izvor: Agencije