Ukrajina optužila Rusiju za dezinformacije u cilju podjele zapadnih saveznika

Rusija je pokrenula plan sabotaže, informativnih operacija i provokacija kako bi smanjila podršku Zapada Kijevu, navode ukrajinske službe sigurnosti.

Ukrajina je već dvije godine suočena s ruskom invazijom (Thomas Peter / Reuters)

Ukrajinske vlasti su optužile Rusiju da provodi kampanju dezinformacija, koja ima za cilj da podijeli ukrajinske saveznike i “demorališe” ukrajinsko društvo prije “nanošenja poraza” na vojnom polju.

“Rusija je pokrenula plan sabotaže, informativnih operacija i provokacija kako bi smanjila podršku Zapada Kijevu”, saopćile su ukrajinske službe sigurnosti, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

“Glavni ciljevi neprijatelja su ometanje ukrajinske mobilizacije, širenje dezinformacija o nesposobnosti Ukrajine da pobijedi, stvaranje i širenje lažnih informacija o navodnom zamoru Ukrajine među našim partnerima i saveznicima”, navodi se u saopćenju.

Suočena s dvogodišnjom ruskom invazijom, Ukrajina je već nekoliko mjeseci zabrinuta zbog smanjenja i kašnjenja u isporuci zapadne pomoći, u kontekstu političkih podjela u SAD-u i unutar Evropske unije.

Rusija nastoji da “demorališe Ukrajince, posije paniku među stanovništvom, zabije klin između vojske i civila” i organizuje talas antivladinih protesta, saopćile su ukrajinske službe.

‘Neprijateljski’ plan

Prema njihovim riječima, ta “specijalna operacija” koja bi trebala “dostići vrhunac od marta do maja” ima za cilj da “dovede u pitanje legitimitet” Volodimira Zelenskog, izabranog 2019. na petogodišnji mandat koji bi se, teoretski, trebao završiti na proljeće.

Ustav Ukrajine zabranjuje bilo kakve izbore tokom vanrednog stanja koje je na snazi u Ukrajini od početka invazije u februaru 2022. godine kada je okupirano oko 20 posto teritorije zemlje.

Milioni ukrajinskih birača su izbjeglice u inozemstvu, ali niko od njih ne smatra da će odsustvo glasanja učiniti Zelenskog nelegitimnim predsjednikom, navodi se u saopćenju.

“Prema neprijateljskom planu, tokom prve polovine juna situacija u našoj zemlji bit će destabilizovana i Rusija će to iskoristiti da nanese vojni poraz Ukrajini na istoku”, dodale su ukrajinske službe.

Izvor: Agencije