Njemačka, Češka, Poljska i NATO odbili slanje vojnika u Ukrajinu

Reakcije uslijedile nakon izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da to nije isključeno.

Vojnike bi NATO mogao poslati samo ako jednoglasno zeleno svjetlo daju sve članice, ali je to nepopularna tema jer bi takvi potezi mogli proširiti sukob (REUTERS/ Evelyn Hockstein/Pool/File Photo)

Njemačka, Češka i Poljska neće slati vojnike u Ukrajinu, potvrđeno je danas, a nakon izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da to nije isključeno, prenosi agencija Beta.

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse NATO Jens Stoltenberg je za agenciju AP rekao da ovaj savez podržava Ukrajinu, ali da ne planira slanje vojnika.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da slanje vojnika u Ukrajinu “ne bi bilo u interesu Zapada” i upozorio kako bi u tom slučaju direktan sukob NATO-a i Rusije bio neizbježan.

Samit u Parizu

U Parizu je održan samit evropskih lidera čiji je domaćin bio francuski predsjednik Macron koji je, nakon sastanka, saopćio kako nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih država u Ukrajinu, ali je naglasio da “ništa ne treba isključiti”.

“Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinit ćemo sve kako Rusija ne bi pobijedila”, rekao je čelnik Francuske na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Njemački kancelar Olaf Scholz je rekao kako su se učesnici složili da evropske države i članice NATO-a neće slati vojnike na ukrajinsko tlo. Dodao je i kako postoji i konsenzus da vojnici također ne učestvuju aktivno u ratu.

Vojnike bi NATO mogao poslati samo ako jednoglasno zeleno svjetlo daju sve članice, ali je to nepopularna tema jer bi takvi potezi mogli proširiti sukob.

Stavovi iz Višegradske grupe

Na sastanku Višegradske grupe u Pragu, poljski premijer Donald Tusk danas je također potvrdio da njegova države neće slati vojnike.

Premijer Češke Republike Petr Fiala je istom prilikom istakao da njegova država “sigurno ne želi slati svoje vojnike”.

Slovački premijer Robert Fico rekao je da njegova Vlada ne planira predložiti raspoređivanje, ali da neke države razmatraju da li da sklope bilateralne sporazume o osiguravanju određenog broja vojnika koji će pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

Izvor: Agencije