Zelenski: Kremlj imao uvid u planove ukrajinske kontraofanzive

Velika ukrajinska kontraofanziva naišla je na jake ruske odbrambene linije koje su iscrpile resurse ukrajinske vojske, i nisu dozvolile da se oslobode regije koje je Rusija okupirala.

Zelenski je rekao da su njegovi vojni lideri razvili nekoliko borbenih planova za 2024. da bi nadoknadili 'curenje informacija' u budućnosti (REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija imala uvid u planove ukrajinske kontraofanzive 2023. i prije nego što je ona počela, a čiji je neuspjeh nanio težak udarac Ukrajini.

“Naši planovi za kontraofanzivu bili su na stolu Kremlja prije nego što je počela ta kontraofanziva”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Na pitanje AFP-a, Predsjedništvo Ukrajine je potvrdilo da je Zelenski mislio na curenje informacija.

Zelenski je rekao da su njegovi vojni lideri razvili nekoliko borbenih planova za 2024. da bi nadoknadili “curenje informacija” u budućnosti.

Velika ukrajinska kontraofanziva u ljeto 2023. naišla je na jake ruske odbrambene linije koje su iscrpile resurse ukrajinske vojske, i nisu dozvolile da se oslobode regije koje je Rusija okupirala.

Vojna pomoć

Ukrajinski predsjednik je na istoj konferenciji za novinare rekao da će pobjeda Ukrajine zavisiti od vojne pomoći Zapada i dodao da je siguran da će američki Kongres odobriti dugo očekivani paket pomoći.

“Ako budemo jaki, sa oružjem, nećemo izgubiti ovaj rat”, rekao je Zelenski koji je optimista u pogledu sposobnosti američkog Kongresa da donese paket pomoći od 60 milijardi dolara, koji trenutno blokiraju republikanci u Predstavničkom domu.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je 31.000 ukrajinskih vojnika poginulo u ratu sa Rusijom i to je njegova prva zvanična procjena gubitka vojnika.

Izvor: Agencije