Rusija odbacuje tvrdnje SAD-a da razvija svemirske nuklearne kapacitete

Neimenovani izvor je rekao da Washington posjeduje nove informacije vezane uz ruske nuklearne kapacitete te da Moskva pokušava razviti oružje koje bi se koristilo iz svemira.

'Naš stav je jasan i transparentan: uvijek smo kategorički bili protiv, a i sad smo protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru', rekao je Putin obraćajući se Sergeju Šojguu (Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se Moskva protivi raspoređivanju nuklearnog naoružanja u svemir, a njegov ministar odbrane odbacio je američke tvrdnje da Rusija to planira učiniti.

Neimenovani izvor je prošle sedmice Reutersu rekao da Washington posjeduje nove informacije vezane uz ruske nuklearne kapacitete te da Moskva pokušava razviti oružje koje bi se koristilo iz svemira, prenosi Hina.

“Naš stav je jasan i transparentan: uvijek smo kategorički bili protiv, a i sad smo protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru”, rekao je Putin, obraćajući se Sergeju Šojguu, svom ministru odbrane.

“Pozivamo ne samo na poštivanje svih sporazuma koji postoje u ovoj oblasti, nego smo i više puta ponudili jačanje tog zajedničkog cilja”, rekao je Putin, referirajući se na sporazume o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Aktivnosti u svemiru

Putin je naglasio da se ruske aktivnosti u svemiru ne razlikuju od drugih država, pa i SAD-a.

Američki izvori su prošle sedmice sugerirali da Rusija ima nove kapacitete u svemiru, no nije navedeno više detalja niti su objavljeni ikakvi dokazi.

New York Times je pisao da Rusija pokušava razviti antisatelitsko nuklearno naoružanje.

Šojgu je u utorak rekao kako ne postoje takvi planovi.

“Kao prvo, nema takvih projekata – nuklearnog naoružanja u svemiru. Kao drugo, SAD zna da to ne postoji”, kazao je Putinu.

Bijelu kuću je optužio da pokušava zastrašiti zastupnike Kongresa kako bi pristali na slanje dodatnih sredstava Ukrajini, s krajnjim ciljem strateškog poraza Rusije.

Izvor: Agencije