Kremlj odbacuje upozorenje SAD-a o ruskim nuklearnim sposobnostima u svemiru

Sjedinjene Američke Države obavijestile su Kongres i saveznike u Evropi o novim obavještajnim podacima koji se odnose na ruske nuklearne sposobnosti koje bi mogle predstavljati međunarodnu prijetnju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da neće komentirati suštinu izvještaja dok Bijela kuća ne otkrije detalje (Alexander Zemliachenko/POOL/EPA-EFE)

Rusija je u četvrtak odbacila upozorenje Sjedinjenih Američkih Država o novim ruskim nuklearnim sposobnostima u svemiru, nazvavši ga “zlonamjernom izmišljotinom” i trikom Bijele kuće, čiji je cilj natjerati američke zakonodavce da odobre više novca za suprotstavljanje Moskvi, prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države obavijestile su Kongres i saveznike u Evropi o novim obavještajnim podacima koji se odnose na ruske nuklearne sposobnosti koje bi mogle predstavljati međunarodnu prijetnju, rekao je Reutersu u srijedu izvor upućen u to pitanje.

Nove sposobnosti, povezane s ruskim pokušajima da razviju svemirsko oružje, ne predstavljaju hitnu prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je izvor.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da neće komentarisati suštinu izvještaja dok Bijela kuća ne otkrije detalje. Međutim, rekao je da je upozorenje Washingtona očito pokušaj da se Kongres natjera da odobri više novca.

“Očito je da Bijela kuća pokušava na bilo koji način potaknuti Kongres da glasa o prijedlogu zakona o dodjeli novca”, rekao je glasnogovornik Peskov, a prenosi TASS.

“Vidjet ćemo kakvim će se trikovima Bijela kuća poslužiti.”

‘Zlonamjerne izmišljotine’

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov optužio je Sjedinjene Američke Države za “zlonamjerne izmišljotine”, objavio je TASS.

Ruska invazija na Ukrajinu, nešto što Moskva naziva posebnom vojnom operacijom, pokrenula je najveću konfrontaciju između Zapada i Rusije od Kubanske raketne krize 1962. godine. Moskva i Washington upozorili su na opasnost od sukoba između NATO-a i Rusije.

Rusija i Sjedinjene Američke Države, daleko najveće nuklearne sile, izrazile su žaljenje zbog propadanja ugovora o kontroli naoružanja, koji su nastojali usporiti hladnoratovsku utrku u naoružanju i smanjiti rizik od nuklearnog rata.

Rusija kaže da se posthladnoratovska dominacija Sjedinjenih Američkih Država raspada i da je Washington godinama sijao haos diljem svijeta, ignorirajući interese drugih sila.

Izvor: Agencije