Američki mediji objavljuju detalje o navodnom ruskom svemirskom oružju

Moskva navode opisuje kao ‘lukavu klevetu’ i ‘trik Bijele kuće’ kako bi uvjerila članove Kongresa da odobre više sredstava radi konfrontiranja s Rusijom.

Lansiranje rakete sa Floride za postavljanje američkog satelita u svemir (Reuters/Arhiva)

Izvještaji američke štampe bave se pojedinostima o svemirskim nuklearnim sposobnostima koje, prema tvrdnjama Washingtona, Rusija nastoji razviti kako bi uništila satelite, što Moskva opisuje kao “lukavu klevetu” i “trik Bijele kuće” kako bi uvjerila članove Kongresa da odobre više sredstava radi konfrontiranja s Rusijom.

CNN citira tri izvora upoznata s izvještajima američkih obavještajnih službi da Rusija pokušava proizvesti nuklearno svemirsko oružje koje bi uništilo satelite generiranjem masivnog talasa energije koji bi mogao paralizirati veliki broj komercijalnih i vladinih satelita koji se koriste u različite svrhe, uključujući mobilne telefonije, usluge plaćanja računa i pretraživanja interneta.

Američki zvaničnik za kanal je rekao da ideja o ovom oružju nije nova, već datira iz kasnog doba Hladnog rata, ali je istakao da postoji veliki strah od takve tehnologije da bi mogla učiniti neupotrebljivim velike dijelove satelitskih orbita i pretvoriti ih u “minsko polje” onesposobljenih satelita koje bi ostavilo za sobom.

CNN, također, objavljuje da bi ovo oružje bilo posljednja opcija za Rusiju, jer bi nanijelo istu štetu i ruskim satelitima.

Direktna komunikacija

S druge strane, The New York Times navodi da su američke obavještajne agencije podijeljene oko mjere do koje bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao ići s svemirskim nuklearnim oružjem.

List navodi da je američki državni sekretar Antony Blinken na marginama Minhenske sigurnosne konferencije, razgovarao sa kineskim i indijskim kolegama o mogućnostima ruskih nuklearnih aktivnosti u svemiru.

Ako Rusija čak i pošalje nuklearno oružje u svemir, američki zvaničnici se slažu da oružje neće biti upotrijebljeno, već će ostati kao tempirana bomba u niskoj orbiti, kao prijetnja Putina da ako bude podvrgnut pritiscima sankcija ili vojnom odgovoru njegovim ambicijama u Ukrajini ili drugdje, može uništiti ekonomije zemalja bez ljudskih žrtava, navodi The New York Times.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby na konferenciji za novinare u četvrak, ustvrdio je da Rusija radi na proizvodnji i razvijanju antisatelitskih vojnih programa u svemiru, ali je rekao da ih još nije poslala.

Kirby je dodao da je američki predsjednik Joe Biden zatražio direktnu diplomatsku komunikaciju sa Moskvom o ovom pitanju.

U četvrtak je državni sekretar Blinken rekao da Sjedinjene Američke Države vode razgovore o ovom pitanju i sa svojim saveznicima i partnerima.

Ostali detalji ‘uskoro’

“Ovo nije aktivna sposobnost, ali jeste potencijalna koju shvatamo veoma ozbiljno”, rekao je Blinken. “Očekujem da ćemo uskoro imati više toga da kažemo, zapravo vrlo brzo, pa pratite razvoj događanja.”

Reuters je citirao analitičare koji su rekli da je to najvjerovatnije uređaj na nuklearni pogon za blokiranje, ometanje ili spaljivanje elektronskih uređaja unutar satelita, a koji je alternativa korištenju eksplozivnih nuklearnih bojevih glava za njihovo obaranje.

Sjedinjene Američke Države nemaju sposobnost suočavanja sa takvim oružjem, prema riječima stručnjaka na koje se poziva agencija.

Pitanje je javno pokrenuto nakon što je predsjedavajući Obavještajnog odbora Predstavničkog doma SAD-a Mike Turner dao vanrednu izjavu u kojoj je upozorio na “opasnu prijetnju” po američku nacionalnu sigurnost, pozivajući predsjednika Bidena da skine povjerljivost s nje.

Kao rezultat toga, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u četvrtak je s čelnicima Kongresa podijelio informacije o navodnom oružju.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da neće komentirati sadržaj američkih izvještaja dok Bijela kuća ne otkrije detalje.

TASS je citirao Peskova koji je rekao: “Jasno je da Bijela kuća na svaki način nastoji ohrabriti Kongres da glasa za nacrt zakona o izdvajanju sredstava (radi suprostavljanja Rusiji) i to je jasno… Vidjet ćemo kojim će se trikovima Bijela kuća još poslužiti.” Prema istoj agenciji, Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova odgovoran za kontrolu naoružanja, optužio je Sjedinjene Američke Države za “lukavu klevetu”.

Izvor: Agencije