Australski premijer podržao prijedlog za oslobađanje Juliana Assangea

Premijer Anthony Albanese poziva SAD da odustane od izručenja te pusti Assangea na slobodu.

Washington tvrdi da je objavljivanje povjerljivih dokumenata ugrozilo živote (Olivier Matthys/EPA)

Australski premijer Anthony Albanese podržao je prijedlog u Donjem domu Parlamenta za povratak osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u Australiju, uoči saslušanja o njegovom izručenju SAD-u iduće sedmice u Londonu, prenosi Hina.

Za prijedlog nezavisnog zastupnika Andrewa Wilkieja u srijedu je glasalo 86 zastupnika, a protiv su bila 42. Vladajuća Laburistička stranka stala je uz Wilkieja, a većina konzervativne opozicije se usprotivila.

Nezavisni zastupnik rekao je kako je riječ o „snažnom političkom signalu Britanskoj i Američkoj vladi”.

Američki dužnosnici traže izručenje Assangea SAD-u. On je trenutno u britanskom pritvoru, a američki sudovi optužili su ga radi WikiLeaksove objave povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Britanci su pristali na njegovo izručenje, ali Australac Assange iskoristio je posljednje pravno sredstvo da to pokuša zaustaviti.

‘Otkrivanje povjerljivih dokumenata’

Javno saslušanje održat će se 20. i 21. februara kad će dvoje sudija razmotriti raniju presudu koja je Assangeu zabranila žalbu. Wilkie je najavio da će otputovati u London na saslušanje.

„Slavite li ili prezirete Juliana Assangea, ovo pitanje traje već predugo”, rekao je za australske medije.

Premijer Albanese poziva SAD da odustane od izručenja te pusti Assangea na slobodu.

Pobornici osnivača WikiLeaksa ističu kako se kažnjava zbog otkrivanja američkih prestupa i potencijalnih zločina, uključujući one u ratovima u Afganistanu i Iraku. Washington tvrdi da je objavljivanje povjerljivih dokumenata ugrozilo živote.

Australski ministar pravosuđa Mark Dreyfus rekao je da je o Assangeovom izručenju prošli mjesec razgovarao s američkim kolegom Merrickom Garlandom.

„To je bio privatni razgovor, ali stav ove vlade o Assangeu je veoma jasan te se nije mijenjao”, kazao je Dreyfus.

„Vrijeme je da se to pitanje završi”, dodao je.

Izvor: Agencije