Utemeljitelj WikiLeaksa Assange nominiran za nagradu Saharov

Nominirani su također ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i Povjerenstvo za istinu iz Kolumbije.

Assange (51), vodi dugu pravnu bitku kako bi izbjegao izručenje SAD-u gdje mu žele suditi od 2010. godine (EPA)

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange nominiran je za nagradu Saharov, a riječ je o priznanju koje Evropska unija dodjeljuje pojedincima i grupama koji su svoj život posvetili odbrani ljudskih prava i slobodi misli.

Nominirani su također ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i Povjerenstvo za istinu iz Kolumbije.

Kandidature trebaju prikupiti potpise najmanje 40 eurozastupnika.

Assangeova supruga Stella, koja je govorila iz Brisela gdje su objavljene nominacije, rekla je za novinsku agenciju dpa da je Julianova nominacija potvrda koliko grupe “za ljudska prava diljem svijetu podržavaju Assangea i poštuju njegov rad”, prenijela je Hina.

Nagrada Saharov

Nagrada Saharov prvi put bila je dodijeljena 1988. godine borcu protiv apartheida Nelsonu Mandeli te postumno sovjetskom disidentu Anatoliju Marčenku. Prošle godine nagrada je dodijeljena ruskom aktivistu Alekseju Navalnom.

Nagrada je ustanovljena u počast sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu.

Utemeljitelj WikiLeaksa je 2019. prevezen u zatvor Belmarsh blizu Londona iz ekvadorske ambasade koja mu je godinama pružalo utočište pred progonom. Assange (51), vodi dugu pravnu bitku kako bi izbjegao izručenje Sjedinjenim Američkim Državama koje mu žele suditi od 2010. godine jer je na stranici WikiLeaks objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata koji se odnose na aktivnosti američke vojske, posebno u Iraku i Afganistanu.

Stella Assange rekla je u ponedjeljak da je njen suprug bio pozitivan na testu za COVID-19 te će sada biti izoliran u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Izvor: Agencije