WikiLeaks: Assangeovi advokati tužili CIA-u

Assangeu prijeti izručenje u SAD, gdje je optužen da je 2010. objavio diplomatske dokumente o ratu o Afganistanu i Iraku.

Assangeu prijeti izručenje iz Britanije u SAD (EPA)

Američki advokati osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea objavili su u ponedjeljak da su podnijeli tužbu protiv CIA-e i njenog bivšeg direktora Mikea Pompea, optuživši ih da su snimali njihove razgovore i kopirali sadržaj s njihovih telefona i računara.

Advokati i dvoje novinara koji su se pridružili tužbi Amerikanci su, a tvrde da im je CIA povrijedila ustavno pravo na zaštitu privatnih razgovora, u ovom slučaju s Assangeom koji je Australac, prenosi Hina.

Tvrde da je CIA sarađivala sa sigurnosnom kompanijom Undercover Global, koju je angažirala ekvadorska ambasada u Londonu gdje se Assange sklonio, kako bi ga špijunirala, kao i njegove advokate, novinare i druge ljude s kojima se susretao.

Assangeu prijeti do 175 godina zatvora

Assangeu prijeti izručenje iz Britanije u SAD, gdje je optužen da je 2010. objavio diplomatske dokumente o ratu o Afganistanu i Iraku.

Po advokatu Richardu Rothu, koji zastupa tužitelje, to znači da je Assagneovo pravo na pravedno suđenje “povrijeđeno, ako ne i svedeno na ništa” jer “vlada zna sadržaj tih razgovora”.

Assange se žalio na odluku britanskog suda da ga se izruči u SAD gdje mu prijeti do 175 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera