Putin potpisao zakon o oduzimanju imovine za širenje lažnih vijesti o vojsci

Prema ruskim zakonima, diskreditiranje oružanih snaga ili širenje lažnih informacija o vojsci je kažnjivo dugim zatvorskim kaznama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je savezni zakon o oduzimanju imovine za lažne vijesti o vojsci, koji je i objavljen na zvaničnoj internetskoj stranici sa pravnim dokumentima (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je savezni zakon o oduzimanju imovine za lažne vijesti o vojsci, koji je i objavljen na zvaničnoj internetskoj stranici sa pravnim dokumentima.

U toku je i izmjena Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, prenosi Tanjug agenciju RIA Novosti.

Vijeće Federacije, Gornji dom Ruskog parlamenta, usvojilo je 7. februara  zakon o oduzimanju imovine onima koji su osuđeni za širenje lažnih informacija o Oružanim snagama Ruske Federacije i pozivanje na aktivnosti čiji je cilj narušavanje integriteta i sigurnosti Rusije.

Novi mehanizam

U obrazloženju je navedeno da dokument uvodi mehanizam za oduzimanje novca, dragocjenosti i druge imovine za širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci, kao i ako se ta imovina koristi za finansiranje zločina i bilo koje druge aktivnosti usmjerene protiv državne sigurnosti.

Državna duma, Donji dom Ruskog parlamenta, usvojila je ovaj  zakon 31. januara.

Prema ruskim zakonima donesenim prošlog marta, diskreditiranje oružanih snaga ili širenje lažnih informacija o vojsci je kažnjivo dugim zatvorskim kaznama.

Izvor: Agencije