Ruska Duma usvojila zakon o oduzimanju imovine zbog širenja ‘lažnih vijesti’ o vojsci

Ta će se mjera primjenjivati na sve koji su proglašeni krivima za ‘diskreditaciju’ oružanih snaga, za pozivanje na sankcije protiv Rusije ili za poticanje na ekstremističke aktivnosti.

Ruska Duma, donji dom parlamenta, usvojila je u srijedu u prvom čitanju prijedlog zakona o oduzimanju imovine osobama osuđenim za razna kaznena djela, uključujući i "namjerno širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci (Reuters)

Ruska Duma, donji dom parlamenta, usvojila je u srijedu u prvom čitanju prijedlog zakona o oduzimanju imovine osobama osuđenim za razna krivična djela, uključujući i “namjerno širenje lažnih informacija” o ruskoj vojsci, javlja Hina.

Ta će se mjera primjenjivati na sve koji su proglašeni krivima za “diskreditaciju” oružanih snaga, za pozivanje na sankcije protiv Rusije ili za poticanje na ekstremističke aktivnosti.

Prijedlog zakona je usvojen u prvom od tri čitanja s 395 glasova “za” i tri protivna glasa”.

Rusija pooštrava mjere

Država će tako moći oduzeti imovinu Rusima koji su napustili zemlju i koji kritiziraju rat u Ukrajini, ali koji se i dalje oslanjaju na prihod od iznajmljivanja svojih kuća i stanova u Rusiji.

Od vojne invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Rusija je pooštrila mjere gušenja svakog oblika političkog neslaganja.

Prema zakonima donesenim u martu, diskreditiranje oružanih snaga ili širenje lažnih informacija o vojsci je kažnjivo dugim zatvorskim kaznama.

Izvor: Agencije