Reakcije svijeta na presudu ICJ-a u tužbi protiv Izraela za genocid

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da poduzme korake kako bi spriječio genocid u Gazi, ali nije pozvao na prekid vatre kako je Južnoafrička Republika tražila.

Oduku ICJ-a ispred sjedišta Suda u Hagu su pozdravili brojni okupljeni (Reuters)

Međunarodni sud pravde (ICJ) donio je odluku o hitnim mjerama koje je Južnoafrička Republika zatražila u tužbi za genocid podnesenoj protiv Izraela zbog rata koji vodi u Pojasu Gaze.

Svjetski sud u petak nije naredio prekid vatre u Gazi, ali je poručio Izraelu da poduzme mjere kako bi spriječio i kaznio direktno poticanje genocida u Pojasu koji se nalazi pod opsadom.

Predsjednica ICJ-a Joan Donoghue je istaknula da postoji dovoljno dokaza za nastavak suđenja po optužbama za genocid, te da ICJ ima nadležnost da odlučuje o tom pitanju.

Izraelu je također naređeno da dopusti ulazak humanitarne pomoći u Gazu i od njega je zatraženo da u roku od mjesec dana izvijesti Sud o koracima koje je poduzeo u provedbi ovih mjera.

Donosimo pregled nekih od reakcija iz svijeta na ovu presudu:

Palestina

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika pozdravilo je presudu ICJ-a, rekavši u saopćenju da je to “važan podsjetnik” da nijedna država nije iznad zakona.

Ministar vanjskih poslova Riyadh Maliki rekao je da Izrael nije uspio uvjeriti Sud da ne krši Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

On je u saopćenju kazao: “Sudije ICJ-a su prozreli izraelsku politizaciju, iskretanje istine i otvorene laži. Procijenili su činjenice i zakon te naredili uvođenje privremenih mjera kojim se prepoznaje ozbiljnost situacije na terenu i vjerodostojnost zahtjeva Južnoafričke Republike … Palestina poziva sve države da osiguraju poštivanje naredbi Međunarodnog suda pravde, uključujući i Izrael.”

Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je presudu kao “nečuvenu”.

U video poruci objavljenoj nedugo nakon presude Suda, rekao je da Izrael vodi “pravedan rat kao niko drugi”.

Dodao je da će Izrael nastaviti braniti sebe i svoje građane pridržavajući se međunarodnog prava.

U međuvremenu, krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ismijavao je ICJ nakon što je Sud donio svoju privremenu presudu.

“Hag-šmag”, napisao je Ben-Gvir u objavi na platformi X.

Južnoafrička Republika

Južnoafrička vlada nazvala je presudu ICJ-a “odlučujućom pobjedom” međunarodnog prava.

U saopćenju je vlada rekla da pozdravlja privremene mjere i rekla da se iskreno nada da Izrael neće djelovati na način da osujeti primjenu sudskih naloga.

Nadalje se navodi da presuda predstavlja značajnu prekretnicu u borbi za pravdu za palestinski narod i dodaje da će Južnoafrička Republika nastaviti djelovati u sklopu globalnih institucija kako bi zaštitila prava Palestinaca u Gazi.

Izvan sjedišta ICJ-a u Hagu, Naledi Pandor, južnoafrički ministar međunarodnih odnosa, rekao je novinarima da će Izrael morati prekinuti borbe u Gazi ako se želi pridržavati naloga najvišeg suda UN-a.

“Kako može pružiti pomoć i vodu bez prekida vatre?”, upitao je Pandor. “Ako pročitate naredbu, podrazumijeva se da mora doći do prekida vatre.”

Hamas

Hamas je pozdravio “značajnu” presudu Suda, rekavši da ona “doprinosi izolaciji Izraela”.

“Odluka [Međunarodnog] Suda pravde predstavlja važan razvoj događaja koji pridonosi izolaciji Izraela i razotkrivanju njegovih zločina u Gazi”, stoji u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države su saopćile da je presuda ICJ-a u skladu sa stavom Washingtona da Izrael ima pravo poduzeti korake, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi osigurao da se napad od 7. oktobra ne ponovi.

“I dalje vjerujemo da su optužbe za genocid neutemeljene i napominjemo da Sud nije donio zaključak o genocidu niti pozvao na prekid vatre u svojoj presudi te je pozvao na bezuvjetno, trenutačno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Katar

Država Katar je pozdravila privremene mjere koje je naredio ICJ i rekla da Izrael mora provesti sve mjere kako bi prestao kršiti odredbe Konvencije o genocidu u ratu protiv Gaze.

U saopćenju se dodaje da Katar presudu smatra humanitarnom pobjedom i pobjedom vladavine prava i međunarodne pravde.

Egipat

Egipat je pozdravio odluku o provedbi hitnih mjera.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova također se navodi da je Egipat “očekivao da će Međunarodni sud pravde zahtijevati trenutni prekid vatre u Gazi, kao što je Sud presudio u sličnim slučajevima”, naglašavajući potrebu poštivanja i provedbe odluka ICJ-a.

Turska

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je presudu, rekavši kako se nada da će ona zaustaviti napade na civile.

“Nadamo se da će napadi Izraela na žene, djecu i starije osobe prestati”, rekao je Erdogan u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama, nazvavši presudu ICJ-a “vrijednom”.

Iran

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian pozvao je da izraelske vlasti budu “privedene pravdi” nakon presude ICJ-a, prema izvještajima iranskih državnih medija.

Amirabdollahian je također čestitao Južnoafričkoj Republici i palestinskom narodu na “uspjehu” na Međunarodnom sudu pravde.

“Danas su zvaničnici lažnog izraelskog režima najomraženiji ljudi u svjetskom javnom mnijenju, koji moraju odmah biti izvedeni pred lice pravde zbog činjenja genocida i ratnih zločina bez presedana protiv Palestinaca”, napisao je na platformi X.

“Moram naglasiti da sveobuhvatna podrška Bijele kuće zločinima cionista također nikada neće biti zaboravljena i javnost o njoj razmišlja i prati je”, dodao je Amirabdollahian.

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija je izrazila podršku uvođenju hitnih mjera koje je naredio ICJ.

U saopćenju ministarstva vanjskih poslova te zemlje u petak, kraljevstvo je ponovilo “svoje kategorično odbijanje praksi izraelske okupacije i kršenja Konvencije Ujedinjenih naroda o genocidu”.

Evropska unija

“Naredbe Međunarodnog suda pravde su obavezujući za uključene strane i moraju ih se pridržavati. Evropska unija očekuje njihovu punu, trenutnu i efikasnu provedbu”, navedeno je u saopćenju Evropske komisije.

Španija

Španski premijer Pedro Sanchez pozdravio je odluku ICJ-a i pozvao strane da provedu privremene mjere koje je Sud odredio.

“Nastavit ćemo se zalagati za mir i kraj rata, oslobađanje talaca, pristup humanitarnoj pomoći i uspostavu palestinske države uz Izrael, tako da obje nacije mogu koegzistirati u miru i sigurnosti”, rekao je Sanchez u objavite na platformi X.

Špansko Ministarstvo vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje je saopćilo: “Još jednom Španija ponavlja svoj poziv na trenutni prekid vatre, bezuvjetno oslobađanje talaca, trenutni i redovni pristup za humanitarnu pomoć i potrebu da se krene ka uspostavi dvodržavnog rješenja. ”

Irska

Micheal Martin, irski ministar vanjskih poslova, pozdravio je odluke Suda, za koje je rekao da su “konačne i obavezujuće”. Dodao je da Irska očekuje od Izraela da provede naloge suda “u dobroj vjeri i hitno”.

“Okončanje ovog sukoba i smrti i razaranja u Gazi prioritet je kojem se mora težiti na svim frontovima – političkim, diplomatskim, humanitarnim i pravnim”, dodao je u izjavi.

Škotska

Škotski premijer Humza Yousaf rekao je u objavi na platformi X da je nalog ICJ-a “jasan”.

“Ubijanje i razaranje u Gazi moraju prestati. Mora se pružiti hitna humanitarna pomoć kako bi se spriječila nova patnja. Taoci moraju biti odmah pušteni”, rekao je.

“Uz takav obim smrti i razaranje, nastavit ćemo pozivati na trenutni prekid vatre.”

Njemačka

Njemačka je pozvala Izrael da postupi u skladu s presudom UN-ovog suda i dopusti hitnu dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

U pažljivo sročenoj izjavi, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock suzdržala se od otvorenog kritiziranja izraelske vojne ofanzive, ali je naglasila da Izrael mora poštovati svoje međunarodne obaveze.

“Međunarodni sud pravde nije presuđivao o meritumu slučaja, već je odredio privremene mjere u privremenom postupku. One su obavezujući prema međunarodnom pravu. Bez obzira, Izrael ih također mora poštovati”, rekla je Baerbock.

Francuska

Francusko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je duboko predano poštivanju međunarodnog prava.

Ministarstvo je u saopćenju dodalo kako ponovno potvrđuje svoje povjerenje i podršku ICJ-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada