Ko je Julia Sebutinde? Sutkinja koja je glasala protiv presuda ICJ-a u slučaju Izraela

Sutkinja ICJ-a Sebutinde glasala je protiv hitnih mjera koje je Južnoafrička Republika zatražila protiv Izraela zbog njegovog rata protiv Gaze.

Justice Sebutinde je sutkinja iz Ugande koja služi svoj drugi mandat u ICJ-u (YouTube/Academy for Cultural Diplomacy)

Međunarodni sud pravde (ICJ) naložio je u petak Izraelu da učini sve što može kako bi spriječio smrt, razaranje i bilo kakva djela genocida u svojoj vojnoj ofanzivi u Gazi, ali nije naredio prekid vatre.

Južnoafrička Republika tvrdi da izraelska kampanja u Gazi u tom slučaju predstavlja genocid i zatražila je od suda da naredi Izraelu da zaustavi operaciju.

U očekivanoj odluci, koju je donijelo vijeće od 17 sudija, Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je šest takozvanih privremenih mjera za zaštitu Palestinaca u Gazi. Te mjere odobrila je velika većina sudija. Izraelski sudija glasao je za dvije od njih šest.

Ali sutkinja iz Ugande, Julia Sebuntinde, bila je jedina sutkinja koja je glasala protiv svih njih.

Evo što znamo o njoj i zašto je tako glasala:

Prva Afrikanka u ICJ-u

Rođena u februaru 1956, Sebutinde je ugandska sutkinja koja služi svoj drugi mandat u ICJ-u. Ona je sutkinja na Sudu od marta 2021. Ona je prva Afrikanka koja sjedi u Međunarodnom sudu.

Prema Institutu za prava afričkih žena, Sebutinde dolazi iz skromne porodice i rođena je u razdoblju kada se Uganda aktivno borila za nezavisnost od britanske kolonije.

Sebutinde je pohađala osnovnu školu Lake Victoria u Entebbeu. Nakon završene osnovne škole krenula je u srednju školu Gayaza. Kasnije je diplomirala na Univerzitetu Makerere i stekla diplomu diplomirane pravnice 1977, u dobi od 21 godine.

Kasnije, u sklopu svog obrazovanja 1990. godine, u dobi od 34 godine, otišla je u Škotsku gdje je stekla diplomu magistra prava s pohvalom na univerzitetu u Edinburghu. Isti univerzitet joj je 2009. dodijelio doktorat iz oblasti prava, odajući joj priznanje za doprinos pravnoj i sudskoj službi.

Prije nego što je izabrana u ICJ, Sebutinde je bila sutkinja Posebnog suda za Sierra Leone. Na tu dužnost imenovana je 2007. godine.

Slučaj Sierra Leone i suđenje Charlesu Tayloru za ratne zločine

Tokom profesionalne karijere, Sebutinde nisu bile strane kontroverze.

U februaru 2011. Sebutinde je bila jedna od troje predsjedavajućih sudija na suđenju bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru za ratne zločine počinjene u Sierra Leoneu.

Tokom tog vremena, Posebni sud proglasio je Taylora krivim po 11 tačaka, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, terorizam, ubistvo, silovanje i korištenje djece vojnika, što je rezultiralo kaznom od 50 godina zatvora.

Dana 8. februara, londonski advokat Courtenay Griffiths, koji je zastupao Taylora, izašao je iz postupka nakon što su sudije odbile prihvatiti pisani sažetak odbrane bivšeg liberijskog predsjednika.

Dana 28. februara, disciplinsko vijeće za cenzuru Griffithsa odgođeno je na neodređeno vrijeme jer je Sebutinde odbila prisustvovati, povukavši se “iz načela”. Ova je odluka uslijedila nakon njenog ranijeg neslaganja s nalogom koji je zahtijevao da se Griffiths izvini ili se suoči s disciplinskim mjerama.

Slučaj ICJ-a o Palestini

Sebutinde je danas ponovo zauzela naslovnice, ovaj put jer je bila jedina sutkinja koja je glasala protiv svih mjera koje je Južnoafrička Republika tražila u svojoj tužbi za genocid protiv Izraela.

U suprotnom mišljenju, Sebutinde je navela sljedeće:

“Prema mom suprotnom mišljenju s poštovanjem, spor između Države Izrael i naroda Palestine je suštinski i historijski politički.”

“To nije pravni spor koji je podložan sudskom rješavanju”, dodala je.

Također je rekla da Južnoafrička Republika nije dokazala da su djela koja je navodno počinio Izrael “počinjena s genocidnom namjerom”, te da kao rezultat toga mogu potpasti pod djelokrug Konvencije o genocidu.

Stručnjaci tvrde da Sebutinde nije uspjela provesti temeljitu procjenu situacije.

“I Južna Afrika i Izrael potpisali su Konvenciju o genocidu 1948. godine i prihvataju nadležnost nad kršenjem Konvencije o genocidu i neuspjehu u sprječavanju genocida,” rekao je za Al Jazeeru Mark Kersten, docent na Univerzitetu Fraser Valley, koji se specijalizirao za zaštitu ljudskih prava.

“Ne možete jednostavno reći da je ovo nešto što se tiče historije…”, dodao je.

Ambasador Ugande pri Ujedinjenim narodima također je iznio drugačije mišljenje.

“Presuda sutkinje Sebutinde na Međunarodnom sudu pravde ne predstavlja stajalište vlade Ugande o situaciji u Palestini”, napisao je na društvenoj mreži X.

Izvor: Al Jazeera i agencije