ICJ presudio da Izrael mora spriječiti genocid u Gazi: Najvažniji zaključci

Međunarodni sud pravde donio je dugo očekivanu presudu u slučaju Južne Afrike protiv Izraela zbog elemenata genocida u Gazi.

Propalestinske demonstracija ispred Međunarodnog suda pravde (ICJ) (Reuters)

Međunarodni sud pravde (ICJ) donio je dugo očekivanu privremenu presudu u slučaju Južne Afrike protiv Izraela zbog navodnih elemenata genocida u Gazi.

Evo najvažnijih detalja privremenih mjera koje je sud naredio u petak u slučaju koji je privukao svjetsku pažnju:

Prevencija genocida

Svjetski sud je naredio Izraelu da poduzme mjere kako bi spriječio genocid dok vodi rat protiv grupe Hamas u Pojasu Gaze.

U presudi, 15 od 17 sudija ICJ-a glasalo je za hitne mjere koje su se odnose na većinu onoga što su Južnoafrikanci tražili, ali bez naređivanja zaustavljanja izraelskog rata u Gazi.

Izraelska vojna operacija opustošila je veći dio gusto naseljene enklave i ubila više od 26.000 Palestinaca u skoro četiri mjeseca rata, prema zdravstvenim vlastima Gaze. Rat traje više od 100 dana otkako je Hamas napao južni Izrael 7. oktobra, kada je ubio 1.139 ljudi i zarobio 240 talaca.

Nema prekida vatre

Sud je prije manje od dvije godine, u martu 2022, naredio Rusiji da zaustavi rat protiv Ukrajine nakon što je Kijev tužio Moskvu pred Međunarodnim sudom pravde.

U petak se ICJ suzdržao od mjera koje je naredio Rusiji — koje je Moskva ignorisala.

Južnoafrička ministrica vanjskih poslova Naledi Pandor, koja je bila na Sudu kada su sudije iznijele odluku, rekla je da se “nadala” privremenim mjerama koje bi uključivale prekid vatre.

Ali Pandor je također rekla da ne vidi kako bi Izrael mogao provesti druge mjere koje je odredio ICJ, ako ne zaustavi rat.

ICJ ima nadležnost

Izrael je u svojim argumentima ovog mjeseca insistirao na tome da ICJ nema nadležnost u ovom slučaju. Ali u petak, sutkinja Joan Donoghue, predsjednica ICJ-a, rekla je da je sud zaključio da može odlučiti o tom pitanju, a posebno da može odrediti privremene mjere.

Spriječiti i kazniti poticanje na genocid u Gazi

Sud je također upozorio Izrael da “poduzme sve mjere koje su u njegovoj moći da spriječi” djela koja bi mogla potpasti pod Konvenciju o genocidu, utemeljenu dok se svijet borio sa užasima holokausta.

Također se navodi da bi Izrael trebao “spriječiti i kazniti” svako poticanje na genocid.

Južna Afrika je optužila Izrael za djela genocida s namjerom da izazovu “uništenje značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe”.

Izrael se mora očitovati u roku od mjesec dana

Sudije su presudile da Izrael mora u roku od mjesec dana izvijestiti Sud o tome šta čini kako bi ispoštovao naredbe Suda.

Presuda Suda stvara međunarodne pravne obaveze za Izrael.

Dozvolite humanitarnu pomoć

Sud je također presudio da Izrael mora odmah primijeniti “trenutne i efikasne” mjere kako bi garantirao sigurnu isporuku hitno potrebne humanitarne pomoći i osnovnih usluga u Gazu.

Hamas, koji upravljao Gazom posljednjih 16 godina, pozdravio je “važnu” presudu Suda, rekavši da ona “doprinosi izolaciji Izraela”.

“Odluka [Međunarodnog] suda pravde je važan događaj koji doprinosi izolaciji Izraela i razotkrivanju njegovih zločina u Gazi”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije