Bivši šef Shin Beta: Ako odbacimo mir, čeka nas gori scenarij od 7. oktobra

Bivši šef izraelske službe unutrašnje sigurnosti Ami Ayalon kaže da se Izrael mora boriti za palestinsku državu, ‘ne zato što volimo Palestince, već zarad naše sigurnosti’.

Ayalon: Dvije sedmice prije 7. oktobra upozoravao sam da idemo ka velikom talasu nasilja (Associated Press)

Ami Ayalon, bivši šef izraelske službe unutrašnje sigurnosti (Shin Bet), rekao je da se rat u Gazi ne može dobiti, upozorio je na izbijanje nove intifade na Zapadnoj obali, te rekao da Izrael čeka gori scenarij od 7. oktobra 2023. ako odbije mir.

Ovim je porukama list Le Monde sumirao intervju sa admiralom Amijem Ayalonom (78 godina), autorom knjige “Prijateljska vatra”.

Ayalon je započeo svoj govor zaobilazeći novinarsko pitanje o transformaciji koju predstavlja povlačenje dijela izraelskih snaga iz Gaze, i da li to znači početak kraja rata?, rekavši da problem s kojim se suočavaju sve liberalne demokratije leži u tenzijama između terorizma i ljudskih prava, jer svako društvo koje pati od straha daje prednost sigurnosti nad pravima.

Morate imati plan za naredni dan

To je ono što se dešava u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu, a koncept pobjede kada se demokratska država suočava s terorističkom grupom, prema Ayalonu, je drugačiji od onoga kada je riječ o ratovima između zemalja, i nemoguće ju je postići, što znači da je postizanje političkog dogovora bolja opcija od vojne akcije, jer se bilo koja “teroristička organizacija” nikada neće predati podizanjem bijele zastave.

Izrael može ubijati pripadnike Islamskog pokreta otpora Hamas, kako kaže Ayalon, ali Hamas neće nestati. On je objasnio da postoje Palestinci koji podržavaju Hamas ne zato što su privrženi njegovoj ideologiji, već zato što ga vide kao jedinu organizaciju koja se bori za njihovu slobodu i okončavanje izraelske okupacije. To je važno razumjeti, kako bismo mogli pretpostaviti šta će se dalje događati. Ali izraelska vlada odbija razmotriti jasno rješenje za “dan poslije” u Gazi i za politički sistem koji će biti uspostavljen nakon rata, te se fokusira na demontažu Hamasovih vojnih sposobnosti i eliminaciju političkog vođstva pokreta.

Ayalon smatra da postoji potreba za planom za “dan poslije” jer odsustvo političkih ciljeva u ratu, taj rat čini samosvrsishodnim, a ne sredstvom za postizanje cilja. Kada rat postane kraj, on se pretvara u beskrajni rat, a oni koji nemaju politički plan, ne mogu odrediti šta je pobjeda.

Bivši šef Shin Beta rekao je da postoje samo dvije opcije za bilo kakvo političko rješenje: ili jedna država za sve, što je neostvarivo, jer i islam, i judaizam ne odvajaju religiju od države, ili postojanje dvije države u dvije različite regije.

Rješenje sa dvije države

Ayalon savjetuje da se pokuša sa rješenjem dvije države, ali tek nakon “što shvatimo zašto to do sada nije uspjelo, uzimajući u obzir da oba naroda (Izraelci i Palestinci) imaju svoju istinu o onome što se događalo u proteklih 30 godina”.

Izraelci, prema njegovim riječima, vjeruju da su bili voljni da se odreknu dijela zemlje u zamjenu za sigurnost, ali je umjesto toga izbila intifada, napadi itd., dok Palestinci kažu da su htjeli osnovati svoju državu, ali umjesto toga vidjeli su stvaranje sve više naselja i više nasilja prema njima, ograničenja njihovog kretanja…, pa su se obje strane osjećale izdano i bile uvjerene u neophodnost borbe svo vrijeme.

Na pitanje zbog čega je veća vjerovatnoća da će rješenje s dvije države sada uspjeti, Ayalon je odgovorio: “Zato što, osim njega, od sada nema drugog rješenja … Pokušavam da objasnim svima koji kažu da nisam u pravu da, ako odbacimo mir, ono što nas čeka, bit će gore od 7. oktobra 2023.”

“Da li vas je Hamasov napad iznenadio tog dana?”, pitao ga je novinar, a bivši šef Shin Beta odgovara da je dvije sedmice prije 7. oktobra u televizijskom intervjuu rekao: “Idemo ka velikom talasu nasilja. Energija je tu, osjećamo je i vidimo porast napada na Zapadnoj obali. To osjećamo u govorima i izjavama. Rekao sam to u javnom nastupu”.

“Umjesto da razumijemo šta nam neprijatelji govore, naši političari se fokusiraju na podjelu Izraelaca samo da bi ih oni izabrali.”

Ayalon je dodao: “Nisam mogao zamisliti ovaj napad sa svim njegovim aspektima, ali sam bio siguran da idemo ka velikom talasu nasilja.”

On je zaključio da će se izraelsko civilno društvo, koje je protestovalo deset mjeseci prije rata, kada je premijer Benjamin Netanyahu pokušao uništiti njegovu demokratiju kroz svoje pravosudne amandmane, vratiti demonstracijama, kazavši:

“Nadam se da će nastaviti tražiti pravo rješenje, a to je sigurnost, demokratija i okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija; te tri stvari su nerazdvojne. Moramo se boriti za palestinsku državu, ne zato što volimo Palestince, već zarad naše sigurnosti i da sačuvamo vlastiti identitet.”

Izvor: Al Jazeera i agencije