Izraelski rezervisti napadaju svoje vođe: Oni su uzrokovali katastrofu

Izraelska vojska je 9. januara objavila početak nove faze rata u Pojasu Gaze, uključujući i povlačenje rezervnih vojnika iz Pojasa.

Nakon tri mjeseca borbi u Pojasu Gaze, rezervna jedinica izraelske vojske povukla se iz Pojasa kako bi obnovila svoju vojnu opremu u bazi Tze'elim u pustinji Negev (Al Jazeera)

Na izraelskim društvenim mrežama proširio se videosnimak izraelskih rezervnih vojnika koji protestuju zbog povlačenja iz Pojasa Gaze bez postizanja ijednog cilja vojne operacije u Pojasu.

Izraelska vojska je 9. januara objavila početak nove faze rata u Pojasu Gaze, uključujući i povlačenje rezervnih vojnika iz Pojasa. Nakon tri mjeseca borbi u Pojasu Gaze, rezervna jedinica izraelske vojske povukla se iz Pojasa kako bi obnovila svoju vojnu opremu u bazi Tze'elim u pustinji Negev.

Povlačenje se nije svidjelo jednoj grupi rezervnih vojnika, a neki od njih su u ponedjeljak protestovali zbog odluke izraelske vlade da ih povuče bez ostvarenja ijednog cilja vojne operacije u Pojasu.

Na snimku se vidi povlačenje jedinice rezervnih snaga iz Pojasa Gaze u vojnim vozilima, na kojima su okačeni transparenti sa natpisima: „I mi smo demobilisani bez ikakve odluke.“ Transparenti su bili u plavo-bijeloj boji, kao i izraelska zastava, dok je slogan na transparentima aludirao na slogan stranke Likud u predizbornoj kampanji: „Samo Likud može odlučiti.“

Izraelska vojska povlači trupe iz Gaze

Jedan od rezervista koji se vraćao iz Gaze objavio je video koji prikazuje transparente na vojnim vozilima okupatorske vojske i napisao komentar: „I mi smo demobilisani bez odlučivanja o bitki. Oni koji su donijeli ove odluke su isti oni koji su donijeli i prethodne odluke.“

Dodao je: „Oni su ti koji su uzrokovali katastrofu koja nas je zadesila tokom proslave praznika Radost Tore (7. oktobra), vojska i Shin Bet. Svi koji su nam prodavali iluzije nastavljaju da nas obmanjuju.“

Snimak se proširio na izraelskim društvenim mrežama, nakon čega je portparol izraelske vojske Daniel Hagari napisao: „Posljednjih sati kruži snimak o rezervistima koji protestuju dok su u aktivnoj rezervnoj službi koristeći vojna vozila. Postupci koji se vide na snimku su suprotni naređenjima i nije im mjesto u izraelskoj vojsci, ni u periodu mira, ni u ratu. Slučaj se istražuje.“

Proteklih sedmica izraelska vojska je objavila povlačenje mnogih svojih snaga iz Pojasa Gaze kao dio ulaska u treću fazu rata, koja se fokusira na ciljano bombardovanje. Ne iznosi broj svojih snaga koje trenutno učestvuju u kopnenom prodoru u Pojasu Gaze. Okupatorska vojska objavila je u srijedu da je broj ranjenih oficira i vojnika od početka rata dostigao 2.710.

Izvor: Al Jazeera i agencije