UN i Ujedinjeno Kraljevstvo potiču Izrael da prihvati dvodržavno rješenje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu na meti je kritika zbog neprihvatanja palestinske državnosti.

U Gazi je od 7. oktobra ubijeno najmanje 25.700 Palestinaca, većinom žena i djece (AP)

Ujedinjene nacije i Ujedinjeno Kraljevstvo kažu da je dvodržavno rješenje ključno za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, dok raste međunarodno negodovanje zbog izraelskog odbijanja da prihvati palestinsku državnost.

Britanski ministar vanjskih poslova, koji ide na turneju na Bliski istok, rekao je u srijedu da će istaći dugoročnu podršku Britanije dvodržavnom rješenju. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u utorak je istakao da bi neuspostavljanje palestinske državnosti produžilo rat u Pojasu Gaze.

Njihove izjave odražavaju globalnu zabrinutost zbog protivljenja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uspostavljanju palestinske države i izjave da njegova zemlja treba imati potpunu sigurnosnu kontrolu nad palestinskim teritorijama.

Govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, Guterres je izraelsko odbijanje dvodržavnog rješenja nazvao “neprihvatljivim”.

“Ovo odbijanje i uskraćivanje palestinskom narodu pravo na državnost produžit će u nedogled sukob koji je postao velika prijetnja globalnom miru i sigurnosti,” upozorio je Guterres.

Takav ishod bi “pogoršao polarizaciju i ohrabrio ekstremiste”, dodao je.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, koji je krenuo u posjetu Bliskom istoku, također bi trebao govoriti na ovu temu.

Cameron će u srijedu doputovati u Izrael, objavio je Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj. Planirane su i posjete okupiranoj Zapadnoj obali, Kataru i Turskoj, u nadi će biti postignuto “dugoročno primirje” u Gazi.

Cameron će se na Zapadnoj obali sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i istaknuti dugoročnu podršku Britanije dvodržavnom rješenju, “kako bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti jedni uz druge u miru”, saopćeno je iz britanskog ureda za vanjske poslove.

‘Situacija je očajna’

SAD, najvažniji saveznik Izraela, također je rekao da bez palestinske državnosti nema rješenja dugoročnih sigurnosnih izazova Izraela i ponovne izgradnje Gaze.

Ranije ove sedmice je prvi diplomata Evropske unije Josep Borrell insistirao na dvodržavnom rješenju sukoba, rekavši da izraelski plan o uništenju palestinske grupe Hamas u Gazi ne funkcioniše.

“Niko ne želi da ovaj sukob potraje trenutak duže nego što je potrebno”, rekao je Cameron. “Hitno je potrebna pauza za dopremanje pomoći i izvlačenje talaca. Situacija je očajna.”

Cameron kaže da je cilj “preći sa te pauze na održivi, trajni prekid vatre bez mogućnosti povratka na neprijateljstva”.

“Takav plan bi zahtijevao od Hamasa da pristane na oslobađanje svih talaca, da Hamas više ne bude zadužen za raketne napade Gaze na Izrael i da postoji sporazum da se palestinske vlasti vrate u Gazu”, rekao je Cameron.

Prema uredu za vanjske poslove, Cameron će također pozvati Izrael da otvori više graničnih prijelaza kako bi omogućio isporuku pomoći u Gazu, uključujući izraelsku luku u Ashdodu i prijelaz Karem Abu Salem (Kerem Shalom na hebrejskom), te zahtijevati ponovnu opskrbu obalne enklave vodom, električnom energijom i gorivom.

Izrael je rat u Gazi započeo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Prema Ministarstvu zdravlja Gaze, u sukobu je ubijeno najmanje 25.700 Palestinaca, većinom žena i djece. Većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze je raseljena, što je uzrokovalo humanitarnu katastrofu.

Broj mrtvih u Izraelu u napadima Hamasa 7. oktobra iznosi 1.139.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada