Husi naredili američkom i britanskom osoblju UN-a da napuste Jemen

UN i njegovi partneri primili su pismo i čekaju da vide koji su sljedeći koraci, rekao je dužnosnik.

Husi su rekli da neće prestati sa napadima na brodove koji plove prema Izraelu ili iz Izraela, sve dok Tel Aviv ne okonča rat u Gazi (Reuters)

Pripadnici pokreta Husi u Jemenu naredili su američkom i britanskom osoblju Ujedinjenih naroda i njihovih agencija da napuste zemlju u roku od mjesec dana, rekao je dužnosnik UN-a za AFP.

U pismu koje je podijeljeno na društvenim mrežama, vlasti u glavnom gradu Sani, a koji kontrolišu Husi, rekle su UN-ovom rezidentnom koordinatoru da zaposlenici s britanskim i američkim državljanstvom imaju mjesec dana da se “pripreme napustiti zemlju”, prenosi Fena.

Iako kontrolišu dio jemenskog teritorija, Husi imaju vlast nad većinom naseljenih područja zemlje.

Čekaju se daljni koraci

Dužnosnik UN-a potvrdio je za AFP da su primili dopis.

“UN i njegovi partneri primili su to na znanje i čekaju da vide koji su sljedeći koraci”, rekao je dužnosnik koji je tražio da ostane anoniman.

Protjerivanje je uslijedilo nakon zajedničkih napada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije protiv Husa s ciljem okončanja napada grupe na komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Grupa je rekla da neće prestati sa napadima na brodove koji plove prema Izraelu ili iz Izraela, sve dok Tel Aviv ne okonča rat u Gazi.

Izvor: Agencije