Može li američko i britansko bombardiranje Jemena zapravo pomoći Husima?

Jemenska grupa mogla bi profitirati na domaćem i međunarodnom planu zbog sukoba s najvećom svjetskom silom, smatraju analitičari.

Novoregrutirani Husi borci nose vatreno oružje tokom ceremonije na kraju svoje obuke u Sani (Reuters)

Jemenske Huse neće odvratiti napadi Sjedinjenih Američkih Država na njih u znak odmazde za njihovo gađanje brodova povezanih s Izraelom u Crvenom moru i zapravo bi mogli biti dodatno ohrabreni, kažu analitičari.

SAD i Velika Britanija bombardirali su više lokacija u Jemenu za koje je Washington rekao da su objekti Husa, dan nakon što su oborili projektile koje je ispalila jemenska grupa u Crvenom moru. Ovo je prvi put tokom ovog rata da su SAD ili njegovi saveznici napali teritorij Jemena.

Ipak, Husi bi mogli profitirati na domaćem i međunarodnom planu, budući da jedina svjetska supersila počinje ozbiljno shvatati grupu koja nije međunarodno priznata kao vlada Jemena, uprkos tome što kontrolira velike dijelove zemlje, kažu stručnjaci.

SAD i Velika Britanija su 10. januara odbili 21 bespilotnu letjelicu i projektil u najvećoj operaciji Husa dosad u prometu na Crvenom moru. A Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, s najmoćnijim nacijama svijeta, fokusiralo se na napade na brodove u Crvenom moru, u rezoluciji koja je osudila Huse, ali je također naglasila njihov rastući utjecaj kao sile s kojom se mora računati.

“Husi su zapravo pobijedili u tom sukobu onog dana kada su ga počeli”, rekao je za Abdulghani al-Iryani, viši istraživač u Sanaa Centru za strateške studije, za Al Jazeeru.

Popularnost u Jemenu

Unutar Jemena, Ansar Allah, službeni naziv pokreta Husi, kontrolira zapad, uključujući moreuz Bab al-Mandeb koji vodi u Crveno more, i bori se za teritorij protiv međunarodno priznate vlade Jemena i njegovih domaćih saveznika.

Akcije grupe u Crvenom moru, zajedno s porukama o podršci narodu Gaze, bile su izuzetno popularne među Jemencima, potičući regrutiranje i omogućujući grupi da mobilizira masovne skupove podrške palestinskom narodu.

Husi kažu da presreću brodove usmjerene prema Izraelu i u vlasništvu Izraela koji prolaze kroz moreuz Bab al-Mandeb kako bi izvršili pritisak na Izrael da barem dopusti dostavu humanitarne pomoći u Pojas Gaze, koji Izrael napada posljednja tri mjeseca.

U izraelskom ratu protiv Gaze nakon napada Hamasa i drugih naoružanih palestinskih grupa 7. oktobra ubijeno je više od 23.000 ljudi, većinom civila, neki u direktnom bombardiranju, a drugi zbog nastale užasne situacije u koju su enklavu bacile izraelske akcije.

Husi su privukli globalnu pažnju 19. novembra, kada su zauzeli teretni brod Galaxy Leader i nakon toga ga pretvorili u turističku atrakciju.

Iako je globalni pomorski promet bio duboko pogođen, s velikim brodarskim kompanijama koje su u potpunosti izbjegavale Crveno more, presretanja Husa prouzročila su manju štetu na većini brodova i izbjegnuta su ubistva ili ranjavanja bilo koga na brodu.

Četiri plovila pripadnika pokreta Husi pokušala su 31. decembra 2023. zauzeti brod koji je plovio kroz Crveno more kada su ih napali helikopteri američke mornarice, ubivši 10 boraca pokreta Husi i potopivši im tri broda.

Početkom januara Husi su počeli koristiti plovila bez posade. U prošlosti ih je grupa koristila kao čamce koji eksplodiraju pri sudaru s drugim plovilima. Iako je grupa promijenila taktiku, nisu prekinuli svoju aktivnost u Crvenom moru, s jedne strane, kažu analitičari, jer njihov deklarirani cilj nije postignut, a s druge, jer se ne boje američkih prijetnji.

“Front na Crvenom moru prešao je na sljedeći nivo – direktni sukob između Husa i SAD-a”, rekla je za Eleonora Ardemagni, viša naučna saradnica na Italijanskom institutu za međunarodne političke studije, za Al Jazeeru. “I SAD i Husi testiraju učinke svojih poteza i koliko daleko su spremni ići.”

Zračni napadi neće odvratiti Huse

Kao odgovor na ultimatum Washingtona i njegovih saveznika da zaustave aktivnosti na Crvenom moru ili izazovu njihov vojni gnjev prošle sedmice Husi su održali ogroman skup u Sani, glavnom gradu Jemena, gdje su zapaljivim govorima čelnici grupe najavili da su spremni za američku eskalaciju.

“Ne mislim da će američki napadi na mete pokreta Husi djelovati kao sredstvo odvraćanja Husa”, rekao je Raiman al-Hamdani, istraživač u grupi ARK i bivši gostujući saradnik u Evropskom vijeću za vanjske odnose, za Al Jazeeru. “Uzimajući u obzir retoriku Husa da uvijek okrivljuju Sjedinjene Američke Države i Izrael za probleme koji postoje u Jemenu i na Bliskom istoku općenito, mislim da bi bili prilično sretni.”

Strateški gledano, rekao je Al-Iryani, Husima bi također trebalo biti prilično ugodno. Mobilna infrastruktura Husa trebala bi Amerikancima otežati odabir ciljeva, rekao je.

Mir sa susjedima

U međuvremenu, Husi još uvijek pregovaraju sa susjednom Saudijskom Arabijom o dugoročnom prekidu vatre i analitičari kažu da možda pokušavaju ojačati svoju poziciju kroz demonstraciju moći na Crvenom moru.

Saudijci su željeli spriječiti eskalaciju u Jemenu, a Rijad je u decembru pozvao SAD na suzdržanost. Saudijska Arabija je udvostručila tu poruku opreza nakon napada na Jemen u noći sa četvrtka na petak.

Nestabilnost u susjedstvu ne bi koristila Saudijskoj Arabiji, čija je naftna infrastruktura teško pogođena prošlim napadima Husa. Saudijci također mogu imati dugoročnija razmatranja u ovim pregovorima, jer bi im koristilo da izgrade odnose s Husima i možda su na putu da ih priznaju.

“Službeno priznanje bi moglo biti najvažnija stvar za Huse”, rekao je Al-Hamdani. “Glavna briga grupe je nastavak konsolidacije vlasti nad zemljom.”

Do danas su Husi dobili podršku iz Irana kao dijela regionalne osovine otpora, zajedno s Hamasom, Hezbollahom i mrežom milicija u Iraku i Siriji. “Husi su razvili odnos s Iranom za koji mnogi analitičari smatraju da se takmiči s Hezbollahom”, rekao je jemenski istraživač Nicholas Brumfield za Al Jazeeru.

Ipak, analitičari kažu da se grupa ne bi trebala smatrati iranskim opunomoćenikom i da bi Husi u budućnosti mogli preračunati svoje regionalne saveze. “Za njih će biti bolje da budu blizu Saudijcima”, rekao je Al-Hamdani, dodajući da bi mogli imati više koristi “oslanjajući se na finansijske resurse Saudijske Arabije umjesto da ovise o iranskom oružju”.

Identitet Husa kao šiitske grupe ne znači da će oni automatski pasti pod iranski utjecaj, jer duge historijske i kulturne veze između Jemena i Saudijske Arabije mogu igrati ključnu ulogu između njih.

Izvor: Al Jazeera