EK traži da Kosovo objasni zašto ukida srpski dinar i uvodi euro

Centralna banka Kosova objavila je da će od 1. februara na Kosovu euro biti jedina valuta koja se može koristiti za plaćanje.

Nakon najave službene Prištine da uvodi euro, Srbi sa Kosova strahuju da će snositi posljedice (Reuters)

Evropska komisija traži od Kosova da objasni razloge uvođenja eura kao jedine valute, istovremeno tražeći da se izbjegnu neusaglašeni potezi koji loše utiču na normalizaciju odnosa između Kosovoa i Srbije, izjavio je Peter Stano, portparol Komsije.

“Mi istinski snažno pozivamo obje strane da to pitanje rasprave u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije”, rekao je Stano, prenosi agencija Beta.

Evropska komisija “nastavlja proučavati i traži objašnjenja za pobude i razloge [ukidanja dinara i uvođenja eura], kao i za moguće posljedice odluke” kosovskih vlasti, rekao je Stano.

Euro umjesto dinara

Srbijanski dinar je do sada bio u upotrebi na Kosovu u sredinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plate, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste naknada iz budžeta susjedne Srbije.

Centralna banka Kosova objavila je ranije da će od 1. februara na Kosovu euro biti jedina valuta kojom se može koristiti za obavljanje gotovinskih transakcija i u platnom sistemu.

Nakon najave službene Prištine, kosovski Srbi smatraju da će oni snositi najviše posljedica.

Izvor: Agencije