Stupila na snagu liberalizacija viza za Kosovo

Španija je jedina zemlja Šengenskog prostora u koju građani Kosova neće moći putovati bez viza niti nakon odluke o liberalizaciji viznog režima sa EU-om.

Nova pravila vlasnicima kosovskih pasoša omogućuje da ulaze u Evropsku uniju bez vize (EPA)

U ponedjeljak 1. januara stupila je na snagu primjena bezviznog režima za građane Kosova za putovanja unutar Šengenske zone.

Novi režim koji je stupio na snagu u ponoć omogućuje građanima Kosova da putuju unutar Šengenske zone bez viza na period od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana.

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelyi objavio je “sjajnu vijest” o početku primjene bezviznog režima za Kosovo.

“Počinjemo 2024. sa sjajnim vijestima! Od danas građani Kosova mogu putovati u Šengensku zonu bez viza do 90 dana unutar bilo kojeg 180-dnevnog perioda”, napisao je Varhelyi, prenijela je Beta.

Ne priznaju Kosovo, ali priznaju dokumente

Evropski parlament odobrio je 18. aprila liberalizaciju viznog režima sa Kosovom najkasnije od 1. januara 2024.

Nova pravila vlasnicima kosovskih pasoša omogućuje da ulaze u Evropsku uniju bez vize.

Španija je jedina zemlja Šengenskog prostora u koju građani Kosova neće moći putovati bez viza niti nakon odluke o liberalizaciji viznog režima sa EU-om, jer ta zemlja, jedna od pet članica EU-a koje ne priznaju Kosovo ne priznaju ni kosovske pasoše.

Ostale četiri zemlje koje ne priznaju Kosovo, Slovačka, Rumunija, Kipar i Grčka, za razliku od Španije, priznaju kosovske dokumente.

Izvor: Agencije