Albanija na Kosovo šalje još 40 vojnika

Od kako je naoružana grupa Srba krajem septembra ubila pripadnika policije Kosova, zapadnici saveznici povećali su broj pripadnika Kfora na 5.000.

Naoružan policajci osiguravaju cestu, dok se u pozadini vidi vojno vozilo mirovne misije NATO-a u blizini sela Banjska, Kosovo, 26. septembar 2023. (EPA)

Albanija će sljedeće godine u misiju Kfora poslati još 40 vojnika, izjavio je albanski ambasador na Kosovu Petrit Malaj.

Za medije na Kosovu je rekao da Albanija trenutno u sastavu Kfora ima više od 100 vojnika, prenosi Tanjug.

Otkako je naoružana grupa od 30-ak ljudi, predvođena Milanom Radoičićem, tadašnjim predsjednikom Srpske liste, vodeće političke organizacije među Srbima na Kosovu, krajem septembra otvorila vatru i ubila pripadnika policije Kosova Afrima Bunjakua, zapadnici saveznici povećali su broj pripadnika mirovne misije.

Ono što su vlasti Kosova nazvali napadom na suverenitet Kosova i optužila vlasti Srbije da stoji iza tog “terorističkog čina“, natjeralo je zapadne saveznike da broj pripadnika Kfora na Kosovu povećaju na 5.000, sa 3.800 koliko ih je bilo ranije.

‘Srbija priprema novi napad’

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je u subotu da zvanični Beograd planira novi napad na sjever Kosova.

To je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveciom, koji je kazao da je cilj napada u selu Banjska 24. septembra bila aneksija sjevera Kosova.

Kurti tvrdi da nove napade ponovo planira Radoičić, s pripadnicima Civilne zaštite.

Radoičić se tajno sastaje s visokim zvaničnicima Bezbednosno-infarmative agencije (BIA) na jugu Srbije, s kojima se priprema za novi napad na sjever Kosova, tvrde zvaničnici Kosova.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada