U Londonu sastanak o ratnim zločinima u Ukrajini

Međunarodna zajednica mora najsnažnije poduprijeti Međunarodni sud tako da ratni zločinci odgovaraju za zvjerstva, rekao je britanski ministar pravosuđa Dominic Raab.

ICC je prošle godine otvorio istragu potencijalnih ratnih zločina u Ukrajini (EPA)

Ministri pravosuđa iz brojnih zemalja svijeta okupit će se u martu u Londonu da osnaže podršku Međunarodnom sudu za ratne zločine (ICC) u istragama navodnih ratnih zločina u Ukrajini, rekla je britanska vlada u subotu.

Na sastanku u martu, kojem će domaćin biti britanski ministar pravosuđa Dominic Raab i njegov nizozemski kolega Dilan Yesilgoz-Zegerius, bit će prisutan glavni tužitelj ICC-a Karim Khan, prema Reutersu, koji se poziva na saopćenje vlade.

“Gotovo godinu dana od ilegalne invazije, međunarodna zajednica mora najsnažnije poduprijeti Međunarodni sud tako da ratni zločinci odgovaraju za zvjerstva kojima svjedočimo”, rekao je Raab, koji je također potpredsjednik britanske vlade.

Na sastanku će se pokušati povećati globalna finansijska i praktična podrška ICC-u i zajedničkim nastojanjima osigurati da sud ima sve što je potrebno za istrage i procesuiranja odgovornih, rečeno je u saopćenju.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini zove “specijalnom vojnom operacijom”, negirala je da cilja civile i čini druge ratne zločine.

Moskva ne priznaje ICC

Ukrajina i Zapad kažu da Moskva nema opravdanja za ono što nazivaju okupacijskim ratom u imperijalnom stilu.

Khan je prošle godine otvorio istragu potencijalnih ratnih zločina u Ukrajini.

Pravni stručnjaci kažu da jurisdikcija suda obuhvata samo zemlje članice i zemlje koje su pristale na nadležnost suda, što je učinila Ukrajina, ali ne i Rusija. Moskva ne priznaje ICC.

“Za nas je kristalno jasno: ovi zločini možda neće proći nekažnjeno”, rekao je Yesilgoz-Zegerius, opisujući izvještaje i slike koji pristižu iz Ukrajine kao “užasne”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada