Ukrajina istražuje 26.000 slučajeva mogućih ratnih zločina

Do sada je optuženo 135 osoba, izjavio je šef Odjeljenja za ratne zločine, a donijeto je sam presuda.

Od ukupnog broja optuženih, oko 15 se nalazi u ukrajinskom pritvoru (AP)
  • Četiri broda sa 170.000 rona žitarica napustila ukrajinske luke
  • Zelenski: Ruski teroristi koriste nuklearnu elektranu za teror
  • Prvi strani brod uplovio u Ukrajinu od početka rata
  • U novom granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje ranjen jedan radnik, tvrdi Energoatom

U nastavku su najnovije informacije o ratu u Ukrajini.


Tužilaštvo: U Oblasti Harkiv poginulo više od hiljadu civila

Press služba Okružnog tužilaštva u ukrajinskom gradu Harkivu saopštila je danas da je u Harkivskoj oblasti od početka napada Rusije poginulo više od 1.000 civila, među kojima i 50 djece, a dvostruko više ljudi je ranjeno.

“Na teritoriji Harkova već je poginulo više od 1.000 civila, a povrijeđeno je duplo više. Među ubijenima je 50 djece. Najmlađa žrtva akcija agresora je petomjesečna beba”, saopštila je služba.

Prema rečima šefa regionalnog tužilaštva u Harkivu Oleksandra Filčakova, istražuje se skoro 3.500 zločina zbog kršenja ratnih konvencija, od kojih je skoro 85 posto povezano sa bombardovanjem civilne infrastrukture.


Ukrajina istražuje 26.000 slučajeva mogućih ratnih zločina

Ukrajina istražuje skoro 26.000 slučajeva mogućih ratnih zločina počinjenih od početka ruske invazije 24. februara i po tom osnovu je optužila 135 osoba, izjavio je šef Odjeljenja za ratne zločine Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine Jurij Belousov.

Od ukupnog broja optuženih, oko 15 se nalazi u ukrajinskom pritvoru, a preostalih 120 je na slobodi, naveo je Belousov u intervjuu za Reuters.

Sudovima je predato 13 predmeta, a donijeto je sedam presuda, dodao je.

U maju ove godine Vadim Šišimarin, zarobljeni ruski vojnik, postao je prva osoba osuđena za ratne zločine u Ukrajini od 24. februara, a osuđen je na doživotni zatvor zbog ubistva nenaoružanog civila.


Ukrajina: Novo granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje

Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je radnik elektrane ranjen kada su ruske snage ponovo granatirale postrojenje u Zaporožju.

Raketama je pogođeno skladište, u kojem su 174 kontejnera sa upotrijebljenim nuklearnim gorivom, kaže Energoatom.

Ruske snage zauzele su elektranu u Zaporožju u prvoj fazi rata, no, i dalje je vode ukrajinski stručnjaci.


Britanija: Neuspjesi skupo koštali ruske komandante

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da je slab učinak ruskih oružanih snaga tokom invazije na Ukrajinu skupo koštao njihovo vodstvo.

U obavještajnom brifingu na Twitteru, ministarstvo kaže da je vrlo vjerovatno da su neuspjesi polučili „smjenu najmanje šest ruskih komandanata“.

„Komandanti ruskog istočnog i zapadnog vojnog distrikta vjerovatno su izgubili komandu“, kaže se.

„Ove smjene su praćene pogibijom najmanje deset ruskih generala tokom invazije i to vjerovatno utiče na ruske taktičke i operativne poteškoće“, dodaje se.


Proruski zvaničnik u Hersonu preminuo nakon napada

Vitalij Gura, zvaničnik ruskih okupatorskih vlasti u regiji Herson, preminuo je nakon napada, objavile su proruske vlasti.

Gura, zamjenik šefa distrikta Kahovka, „umro je od posljedica zadobijenih povreda“, rekla je lokalna zvaničnica Katerina Gubereva.

Gura je napadnut u svojoj kući u subotu ujutro i teško je povrijeđen mecima.


Drugi karavan brodova napustio ukrajinske luke

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao je da je drugi karavan brodova sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima u nedjelju napustio ukrajinske crnomorske luke, u dogovorenom nastavku pomorskog izvoza iz te zemlje.

Na Twitteru je napisao da su četiri broda napunjena sa skoro 170.000 tona žitarica.

Prva četiri broda napustila su Ukrajinu prošle sedmice, prema dogovoru koji su potpisali Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije.


Zelenski: Amnesty šuti o nuklearnom teroru ruske vojske

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamjerio je Amnesty Internationalu, što, kako kaže, “šuti o nuklearnom teroru ruske vojske”.

“Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svijetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svijetu na to i insistirat ćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne prijetnje”, naveo je sinoć Zelenski, prenijela je ukrajinska Pravda.

On je dodao da, uprkos činjenici da je rusko granatiranje nuklearne elektrane “jedan od najopasnijih zločina protiv Ukrajinaca i svih Evropljana, iz nekog razloga nema izvještaja, čak ni poruke Amnesty Internationala o tome”.

Amnesty je u četvrtak saopštio da ukrajinska vojska “ugrožava civilno stanovništvo stvaranjem baza i postavljanjem oružja u škole i bolnice”.

Oksana Pokalčuk, šefica kancelarije Amnestyja u Ukrajini, podnijela je u subotu ostavku na ovu funkciju nakon podnošenja izvještaja.

(Reuters)

Kijev: U Ukrajinu stigao prvi strani brod od početka rata

Prvi inostrani brod stigao je subotu u Ukrajinu otkako je počeo rat u februaru i bit će natovaren žitaricama, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

On je u komentaru na Facebooku naveo da se teretni brod koji plovi pod zastavom Barbadosa nalazi u ukrajinskoj luci Černomorsk, preneo je Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije