Italija zbog suše proglasila vanredno stanje u pet regija

Italija je pogođena neuobičajeno ranim toplotnim valom uz nedostatak padavina, posebno u plodnoj ravnici rijeke Po, koja bilježi najtežu sušu u posljednjih 70 godina.

Suša prijeti da ugrozi 30 posto nacionalne poljoprivredne proizvodnje i polovinu planiranih prihoda u dolini rijeke Po, koja predstavlja najveći rezervoar vode za Italiju (ANSA)

Italija je proglasila vanredno stanje u pet regija na sjeveru zemlje i namijenila fond od 36,5 miliona eura za saniranje posljedica suše koja sedmicama pogađa dolinu rijeke Po, javlja AFP.

Vijeće ministara odobrilo je uvođenje vanrednog stanja u Emiliji Romanji, Furlaniji Julijskoj Krajini, Lombardiji, Venetu i Pijemontu do 31. decembra, objavila je vlada.

Italija je pogođena neuobičajeno ranim toplotnim valom uz nedostatak padavina, posebno u plodnoj ravnici rijeke Po, koja bilježi najtežu sušu u posljednjih 70 godina.

Vanredno stanje omogućuje novčana sredstva za sprovođenje potrebnih hitnih intervencija, javnu bezbjednost, nadoknadu štete i osiguraju normalne uslove života stanovnika.

Ograničenja za pitku vodu u Veroni

Prema podacima kojima raspolažu sindikati, suša prijeti da ugrozi 30 posto nacionalne poljoprivredne proizvodnje i polovinu planiranih prihoda u dolini rijeke Po, koja predstavlja najveći rezervoar vode za Italiju.

Posljednjih dana više jedinica lokalne samouprave objavilo je restriktivne mjere, pa je Verona uvela ograničenja za pitku vodu, Milano odlučio da zatvori fontane.

Kao još jedna posljedica suše proizvodnja struje je znatno pala. Hidroelektrane koji se nalaze uglavnom u planinama na sjeveru Italije proizvode gotovo 20 posto električne energije te zemlje.

Izvor: Agencije