Infografika: Odakle dolaze hurme i zašto su tako važne?

Zbog visokog nivoa prirodnog šećera hurme su obilan izvor energije, koja je potrebna nakon cjelodnevnog posta.

Počeo je mjesec ramazan, tokom kojeg se vjernici suzdržavaju od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa tokom dana. Kada sunce zađe, većina muslimana posegnut će za hurmom, slatkim smeđim voćem, kojim će prekinuti cjelodnevni post.

Hurme, svježe ili osušene, sadrže važne vitamine, minerale i vlakna, a ujedno su i cijenjene kao antioksidans koji štiti tijelo od više bolesti.

Zbog visokog nivoa fruktoze, prirodnog šećera koji sadrže, hurme su obilan izvor energije, koja je potrebna nakon cjelodnevnog posta.

Hurme dolaze u različitim oblicima i veličinama.

Svake godine, u svijetu se proizvede oko devet miliona tona hurmi, govore podaci Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Uspijevaju u zemljama sa dugim i vrućim ljetima, poput onih na Bliskom istoku i susjednim državama.

Najveći svjetski proizvođač hurmi je Egipat, sa 18 posto svjetskog udjela, a slijede Saudijska Arabija sa 17 i Iran sa 15 posto. Među 10 najvećih proizvođača su još Alžir, Irak, Pakistan, Sudan, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Tunis.

Hurme se uzgajaju hiljadama godina.

Palme hurme su ili muške ili ženske, a samo ženska biljka daje plod. Jedno starije drvo može dati oko 100 kilograma hurmi po sezoni berbe, odnosno oko 10.000 hurmi.

Izvor: Al Jazeera