Mladi naučnici pomažu Turskoj da postane globalni tehnološki igrač

Turska želi domaću visokotehnološku industriju koja je također svjetskog kalibra, ali može li osloboditi potencijal za prirodne nauke svog podmlatka.

Mladi inovatori će biti ključni faktor u budućoj ekonomskoj konkurentnosti Turske (Reuters)

Iza predstavljenih borbenih aviona i helikoptera na istanbulskom Teknofestu sjedili su oni koji su s pokrićem najveća nada Turske da realizuje svoje visokotehnološke ambicije.

Redovi klimatiziranih šatora ugostili su timove sačinjene uglavnom od srednjoškolaca i studenata koji su se takmičili u više desetaka oblasti prikazujući izume kreirane na kućnim računarima i u naučnim laboratorijima širom države.

Iako su mnogi posjetitelji ovom festivalu avijacije, svemirskog istraživanja i tehnologije došli da vide atrakcije kao što su tzv. fly-by sistemi avijatičarskog tima Turkish Star na aerodromu Ataturk, mladi inovatori će vjerovatno biti ključni faktor za tursku buduću ekonomsku konkurentnost.

Da bismo naglasili koliki značaj Turska pridaje ohrabrivanju mladih inovatora sutrašnjice, reći ćemo da je čovjek koji je uručio nagradu pobjedničkom timu – Selcuk Bayraktar – bio pokretačka snaga iza turske domaće industrije dronova.

Obučen u crvenu pilotsku jaknu, dok je dijelio nagrade tokom šestodnevnog turnira, ovaj doajen bespilotnih letjelica (UAV) isijavao je dobru volju i ponos dok je uručivao trofeje i čestitao i bodrio svoje mlade fanove.

Dron Akinci PT-2 bio je izložen na Teknofestu 2021 [Fotografiju ustupio Andrew Wilks]

Ispred je stajao Bayraktarev najnoviji i najsofisticiraniji pastuh, Akinci PT-2, tek predstavljen prošli mjesec i sa potpisom njegovog punca, predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na prednjem bridu.

Naoružani turski dronovi, koji su svoju vrijednost pokazali na nebu iznad Sirije, Libije i Nagorno-Karabaha, najočitiji su vanjski znak utrke u sklopu koje ova država želi razviti svoj potencijal kroz poboljšanje obrazovanja u oblasti prirodnih nauka, tzv. STEM-u (nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici).

Gotovo 200 timova se takmičilo na ovogodišnjem Teknofestu u oblastima kao što su inteligentni prijevoz, biotehnologija, obrazovna tehnologija, robotika, leteći automobili i dizajn dronova, bespilotni podvodni sistemi, poljoprivredne tehnologije i inovacije u području turizma.

“Teknofest je započeo prije nekoliko godina da uključi javnost u nauku i tehnologiju, i to je dobar pokret”, kazao je Gultekin Cakmakci, profesor prirodnih nauka na STEM i Maker Labu pri Univerzitetu Hacettepe u Ankari.

“Kao i u svakoj državi, ljudi žele vidjeti da imamo inženjere i naučnike koji mogu djelovati inovativno i iznaći rješenja za probleme”, kazao je on Al Jazeeri. “To je optimističan pristup, što je dobro.”

Oslobađanje talenata sutrašnjice

Cilj STEM obrazovanja je osigurati da postoji zdrav protok mladih naučnika, dizajnera i inženjera koji će opskrbljivati ekonomiju talentima i inovacijama, a to je ključno za njenu konkurentnost.

Gotovo 38 posto Turaka su mlađi od 25 godina, što znači da ova država ima sirovi talenat. Samo ga treba njegovati i osloboditi.

U proteklim godinama, širom Turske su uspostavljeni STEM centri i laboratorije, a sve veći broj nastavnika prolazi obuku u primjeni STEM-a na stvarne probleme.

“U specifičnim područjima, programiranje je veoma snažno i vodit će do novih inovacija u budućnosti i moglo bi imati stvarni utjecaj u narednih pet godina”, kazao je Mehmet Basaran, vanredni profesor pedagoških nauka na Univerzitetu Gaziantep.

Ali u tom protoku još ima manjkavosti.

“Mi smo sada u dobroj poziciji u STEM obrazovanju ali ne na terenu, naprimjer, sa radnim mjestima”, Basaran je kazao Al Jazeeri.

Većina stručnjaka bi rado da STEM obrazovanje počinje mnogo prije za turske učenike.

Dron Akinci PT-2 bio je izložen na Teknofestu 2021 [Fotografiju ustupio Andrew Wilks]

“Zapravo je veoma važno pokušati implementirati STEM obrazovanje od vrtića pa do kraja srednje škole”, kazao je Devrim Akgunduz, direktor Centra za istraživanje STEM obrazovanja pri istanbulskom Univerzitetu Aydin.

“Ipak, naredni korak je da se provede integrisano STEM obrazovanje koje omogućava razvoj različitih vještina kao što su kritičko razmišljanje, kreativnost, komunikacija, saradnja i rješavanje kompleksnih problema”, kazao je on Al Jazeeri. “Na ovaj način, učenici postaju proizvođači.”

Cakmakci je kazao i da je pristup fakultetima također problematičan za mnoge mlade ljude.

“Nakon srednje škole, nekih 80 posto populacije ne može ići na fakultet“, kazao je. „Ako želimo kreirati kulturu inovacija u Turskoj trebamo započeti sa mladim ljudima i onima koji nemaju priliku da idu na fakultet.”

Odliv mozgova

Još jedan problem koji muči kreatore politika je odliv mozgova. U 2019. je više od 330.000 Turaka emigriralo, 41 posto u dobi između 20 i 34 godine, prema turskom Institutu za statistiku.

Gotovo 38 posto Turaka su mlađi od 25 godina, što znači da ova država ima sirovi STEM talenat. No, potrebno ga je njegovati [Fotografiju ustupio Andrew Wilks]

Istaknuti turski naučnici su izgradili svoje reputacije u inozemstvu, kao što je hemičar Nobelovac Aziz Sancar i supružnici Ugur Sahin i Ozlem Tureci – kreatori vakcine BioNTech protiv COVID-19.

“Mnogo je razloga za odliv mozgova, ekonomski razlozi, prilike, finansiranje”, kazao je vodeći naučnik upoznat sa tematikom.

“Također trebamo posmatrati kako se naučno znanje proizvodi. Nauka je društvena aktivnost. Potrebni su joj diskusija, oprema i sloboda izražvanja ideja. Potreban joj je u većoj mjeri demokratski pristup”, kazao je on.

Jedan potencijalni faktor koji doprinosi tome da STEM učenici odlaze mogao bi biti manjak odgovarajućih prilika za zaposlenje, što također odbija učenike.

“Mladi učenici, posebno iz srednjih škola, ne žele učiti matematiku ili prirodne nauke jer je veoma teško raditi u ovim oblastima i zaista je teško pronaći posao”, kazao je Basaran, koji je autor nedavnog izvještaja za Parlament o STEM obrazovanju.

Ali Akgunduz je kazao da su STEM diplomanti koji su se ranije odmicali od svojih akademskih oblasti na tržištu rada sada osigurali relevantno zaposlenje. “Očekujemo porat zaposlenja diplomanata iz ovih oblasti”, dodao je.

Kako bi održali trenutni zamah, Cakmakci poziva da se inicijativa Teknofesta proširi da podstiče na uključenje u STEM. “To bi bio održiviji pristup umjesto održavanja samo jednom godišnje”, kazao je.

“Ne može svako doći na Teknofest ali naš cilj je da pružimo jednake mogućnosti svima i trebamo raditi na različitim pristupima za uključenost javnosti”.

Izvor: Al Jazeera