Počinje nova sezona u alpskom skijanju, Shiffrin i Odermatt opet favoriti

Dok je Marco Odermatt prošlu sezonu završio s rekordnim brojem bogova, Mikaela Shiffrin je oborila dugogodišnji rekord Ingemara Stenmarka od 86 pobjeda u Svjetskom kupu, te sada ima dva trijumfa više.

Za prošlogodišnje pobjednike Svjetskog kupa u alpskom skijanju očekuje se da će i ove sezone dominirati (Keystone)

Nova sezona u alpskom skijanju počinje predstojećeg vikenda muškim i ženskim veleslalomom u austrijskom Soeldenu, a glavni favoriti su ponovno Mikaela Shiffrin i Marco Odermatt.

Dok je Odermatt prošlu sezonu završio s rekordnim brojem bodova, Shiffrin je oborila dugogodišnji rekord Ingemara Stenmarka od 86 pobjeda u Svjetskom kupu, te sada ima dva trijumfa više. Samo je prošle sezone 14 puta pobijedila.

Da će njih dvoje biti glavni favoriti za osvajanje Velikog kristalnog globusa smatra i legendarni američki skijaš Bode Miller, dvostruki ukupni pobjednik Svjetskog kupa i najuspješniji američki skijaš svih vremena. Od sunarodnjakinje Mikaela Shiffrin očekuje još jednu dominantnu sezonu, te kaže kako se ne bi se iznenadio da je okruni tako što će postati prva alpska skijašica koja je pobijedila na 100 utrka Svjetskog kupa.

Shiffrin se želi fokusirati na spust

„Mikaela neprestano savladava prepreke, savladava izazove i kad god govorimo u superlativima – ona je najbolja koja je ikada postojala. Ako izađe i bude na stazi izgledala kao prošle godine, sigurno ima dosljednost da ponovi uspjeh“, tvrdi Miller.

Shiffrin je za Reuters rekla kako se želi više fokusirati na spust, najopasniju disciplinu od svih. Miller, koji je osvojio 33 utrke Svjetskog kupa u svih pet disciplina, rekao je to nosi rizike, ali smatra da je Shiffrin „drugačija“.

„Ona je tako stabilna i tako snažna i tako rijetko izlazi iz ravnoteže da to ne vidim kao istu vrstu rizika koju bih rekao za mnoge muškarce koje sam vidio kako prelaze na spust iz tehničkih disciplina“, rekao je.

‘U muškoj konkurenciji nije tako teško do pobjede’

Kad je u pitanju muška konkurencija, Miller smatra da će Švicarac Odermatt ponovno dominirati, pogotovo jer „trenutno stanje u muškoj konkurenciji nije tako teško kao što je bilo prije 15 ili 20 godina“. „Tada smo imali 15 ili 20 momaka koji su mogli pobijediti“, podsjeća Miller.

Šesterostruki osvajač olimpijske medalje također je priznao da će se sport morati promijeniti u svjetlu globalnog zatopljenja.

„Za mene je nisko na listi prioriteta pitanje možemo li ili ne imati utrke Svjetskog kupa. To je luksuz“, rekao je.

„Ono što više zabrinjava su oluje. To je mnogo stvarniji problem, jer govorimo o ljudskim životima i vjerojatnosti masovnih migracija. Ne mislim da će skijanje nestati. Morat će napraviti neke promjene. Suočavamo se s realnošću da se stvari mijenjaju i ne možemo nastaviti status quo“, zaključio je Miller.

Izvor: Agencije