Francuski nogometni savez stao uz Benzemu

Bivši napadač reprezentacije Karim Benzema našao se na meti ministra Darmanina nakon što je na društvenim mrežama objavio poruku podrške stanovnicima Gaze.

Francuski napadač alžirskih korijena smatra se jednim od najboljih napadača svoje generacije (EPA)

Predsjednik Francuskog nogometnog saveza (FFF) Philippe Diallo stao je u odbranu Karima Benzeme, jednog od najboljih nogometaša Francuske posljednjih godina, koji se posljednjih dana našao na udaru kritika zbog podrške palestinskom narodu u Gazi.

Benzemu je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin prozvao da održava veze s Muslimanskom braćom, organizacijom koja se u dijelu zapadnih država smatra terorističkom. Zbog toga je advokat nogometaša najavio tužbu protiv njega.

Bivši napadač reprezentacije i osvajač Zlatne lopte prošle godine, našao se na meti ministra Darmanina nakon što je u nedjelju na platformi X (bivši Twitter) objavio poruku podrške stanovnicima Gaze zbog, prema njegovim riječima, „nepravednog bombardiranja“ Izraela u znak odmazde za krvavi napad Hamasa.

„Karim Benzema ima vezu, kao što svi znamo, s Muslimanskom braćom“, rekao je Darmanin na kanalu CNews, izazvavši buru na društvenim mrežama.

Na ministrove tvrdnje reagirala je i senatorica Valerie Boyer, koja je zatražila da se Benzemi oduzme francusko državljanstvo.

„Ako su ministrovi komentari tačni, moramo razmotriti sankcije protiv Benzeme“, poručila je Boyer.

Advokat najavio pravne korake

Benzemin advokat Hugues Vigier je osudio „nezamislive“ optužbe francuskog ministra te najavio pravne korake.

„Sve to je apsolutno lažno. Nemam puno za reći u vezi s tim. Karim Benzema bi to mogao i sam potvrditi: on nema nikakve veze, ni izdaleka ni direktno, s Muslimanskom braćom“, rekao je Vigier na radiju RMC, zaprijetivši tužbom protiv ministra.

Prema njegovim riječima, „nezamislivo je da je ministar unutrašnjih poslova sposoban davati takve komentare – bez ikakve provjere“.

Potom je reagirao i Francuski nogometni savez. Rekavši za Benzemu da je „jedan od najvećih francuskih nogometaša s ogromnim iskustvom, koji je osvojio Zlatnu loptu“, predsjednik saveza Diallo je poručio kako ne želi ulaziti u polemiku sa političarima.

Meta vrijeđanja iz Izraela

I istaknuti francuski ljevičarski političar Jean-Luc Melenchon uputio je poruku podrške bivšem napadaču Real Madrida, trenutno angažiranom u saudijskom Al-Ittihadu.

„Ne poznajem Vas i ne znam ništa o nogometu“, obratio se Melenchon Benzemi. „Ali francuska vlada i njihovi prijatelji odlučili su vas demonizirati, nazivajući Vas ‘Francuzom na papiru’. Francuska pripada svima koji je izaberu, a oni koji nas vrijeđaju – ne zaslužuju je“, poručio je Melenchon.

Francuski napadač alžirskih korijena smatra se jednim od najboljih napadača svoje generacije, a zbog svoje objave bio je i meta vrijeđanja bivšeg izraelskog golmana Davida Aouatea.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada