Benzema podržao narod Gaze, bivši izraelski golman ga izvrijeđao

Karim Benzema je putem društvenih mreža pozvao na ‘molitve za stanovnike Gaze koji su ponovno žrtve nepravednih bombardiranja koja ne štede ni žene ni djecu’.

Karim Benzema je prošlo ljeto napustio Real Madrid i prešao u redove saudijskog Al-Ittihada (Reuters)

Bivši izraelski nogometni golman David „Dudu“ Aouate, nekadašnji čuvar mreže Deportiva La Corune i Mallorce, vrijeđao je preko društvenih mreža francuskog napadača alžirskih korijena Karima Benzemu koji je naveo da izraelska vojska nepravedno bombardira žene i djecu u Pojasu Gaze.

Aouate mu je na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, na pet jezika napisao „Ti si k…in sin“ te objavio zastave Izraela i SAD-a, izraelskog saveznika.

Benzema, igrač saudijskog Al-Ittihada i bivši kapiten Real Madrida, prethodno je na istoj mreži na francuskom jeziku napisao da se moli za stanovnike Gaze, skučenog i opkoljenog prostora s dva miliona stanovnika, na koji izraelska vojska sprema napad s kopna, zraka i mora.

„Sve naše molitve za stanovnike Gaze koji su ponovno žrtve nepravednih bombardiranja koja ne štede ni žene ni djecu“, napisao je Benzema.

Saučešće uputio i Infantino

Podršku narodu Palestine pružio je i bivši francuski reprezentativac Nabil Fekir, koji je s Francuskom osvojio svjetski naslov 2018. godine.

Veznjak Real Betisa dao je „nepokolebljivu podršku narodu Palestine“ i pozvao na povratak mira i pravde, vjerujući da je palestinsko stanovništvo bilo predugo podvrgnuto apartheidu.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino izrazio je saučešće predsjednicima Palestinskog i Izraelskog nogometnog saveza u pismu poslanom u petak, navodeći da se FIFA pridružila „pozivima za trenutni prekid neprijateljstava i ublažavanje patnji Izraelaca i palestinskog naroda“.

Izvor: Agencije