Benzemin advokat o vezama sa Muslimanskom braćom: To je laž

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin tvrdi da je nogometna zvijezda Karim Benzema povezan sa Muslimanskom braćom, što je njegov advokat demantirao.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin doveo je u vezu Benzemu s Muslimanskom braćom, ali nije pružio dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju (EPA)
Ministar Darmanin doveo je u vezu Benzemu s Muslimanskom braćom, ali nije pružio dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju (EPA)

Advokat francuskog nogometaša Karima Benzeme, kojeg su neki političari prozvali da je povezan s Muslimanskom braćom, odbacio je takve navode.

“To je laž! Karim Benzema nikada nije imao nikakve veze sa tom organizacijom”, rekao je Benzemin advokat Hugues Vigier za francuski dnevnik Le Parisien.

Potvrdio je i da njegov tim razmišlja o pravnom postupku protiv francuskog ministra unutrašnjih poslova Gerald Darmanin koji je prethodno sugerisao da je nogometna zvijezda povezana sa Muslimanskom braćom, strankom koju neke zemlje smatraju terorističkom grupom.

Ministar Darmanin je označio Benzemu i kao osobu koja na pozitivan način propagira u javnost pokret Hamas, također smatran terorističkom organizacijom u nekim zapadnim zemljama.

Izjavio je to gostujući na francuskom konzervativnom TV emiteru CNews, bez pružanja dokaza koji bi potkrijepili tu tvrdnju, navodi Politico.

Zahtjev za oduzimanjem državljanstva

Na njegove tvrdnje reagirala je i senatorica Valerie Boyer, koja je zatražila da se Benzemi oduzme francusko državljanstvo.

“Ako su ministrovi komentari tačni, moramo razmotriti sankcije protiv Benzeme”, rekla je Boyer.

Prema njenim riječima, oduzimanje Zlatne lopte, najveće pojedinačne nagrade koju profesionalni nogometaš može dobiti, a koju je Benzema osvojio 2022. godine, moglo biti “prva, simbolična sankcija”, dok bi lišenje državljanstva bila druga mjera protiv francuskog igrača alžirskih korijena.

Napad i na društvenim mrežama

Benzema se i prije nekoliko dana našao na udaru kada ga je bivši izraelski nogometni golman David „Dudu“ Aouate vrijeđao preko društvenih mreža. Na vulgaran način je Aouate reagirao na Benzeminu poruku u kojoj je naveo da izraelska vojska nepravedno bombardira žene i djecu u Pojasu Gaze.

Benzema, igrač saudijskog Al-Ittihada i bivši kapiten Real Madrida, prethodno je na društvenoj mreži X (bivšem Twitteru) napisao da se moli za stanovnike Gaze, skučenog i opkoljenog prostora s dva miliona stanovnika, koji izraelska vojska već danima napada.

„Sve naše molitve za stanovnike Gaze koji su ponovno žrtve nepravednih bombardiranja koja ne štede ni žene ni djecu“, napisao je Benzema.

Podršku narodu Palestine pružio je i bivši francuski reprezentativac Nabil Fekir, koji je s Francuskom osvojio svjetski naslov 2018. godine.

Veznjak Real Betisa dao je „nepokolebljivu podršku narodu Palestine“ i pozvao na povratak mira i pravde, vjerujući da je palestinsko stanovništvo bilo predugo podvrgnuto apartheidu.

Izvor: Agencije