Sport u BiH – žrtva sistema, politikanstva i stihijskog pristupa

Višegodišnji rad sa mladima različitih uzrasta uz adekvatnu infrastrukturu i budžet su osnovni preduslov svakog kvalitetnog rada u sportu.

Uspjesi mostarske plivačice Lane Pudar su pokazali da novca u budžetu ima, međutim ta sredstva nisu sistemski planirana (ANSA)

Rezultati u sportu, kao i u drugim segmentima društva, ne dolaze preko noći. Višegodišnji rad sa mladima različitih uzrasta uz adekvatnu infrastrukturu i budžet su osnovni preduslov svakog kvalitetnog rada u sportu. Međutim, u Bosni i Hercegovini često svjedočimo uspješnim sportskim pričama u vrlo neadekvatnim uslovima i okolnostima. Takvi podvizi privremeno skrenu pažnju javnosti i onih koji upravljaju budžetima čime se ne rješavaju strukturni problemi.

Uspjesi mostarske plivačice Lane Pudar su pokazali da novca u budžetu ima, međutim ta sredstva nisu sistemski planirana.

Nagrada kao humanitarna pomoć

Elmir Ćerimagić iz Atletskog kluba Novi Grad ovakav pristup političara prema sportu smatra humanitarnom pomoći.

„Nikako mi nije jasno kako odjednom imaju sad ovolike pare za mnoge ‘humanitarne’ pomoći koje se daju raznim savezima i pojedincima. Ovo neće napraviti bolji sport u Bosni i Hercegovini. Od čega će Lana živjeti u nekoj od sljedećih sezona u kojoj može biti stagnacija? Od čega će se finansirati neka reprezentacija ukoliko neki premijer ili ministar ne voli neki sport i ne želi dati ‘humanitarnu’ donaciju tom savezu. Sve dok ne napravimo sistem koji će omogućiti finansiranje sporta na vrhunskom nivou, nema progresa“, smatra Ćerimagić.

On već desetak godina intezivno radi na afirmaciji atletike i ima dobru saradnju sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

„Ove pare koju su do sad obećane trebaju biti u sistemu budžeta koji treba riješiti sljedeća pitanja osvajača medalja sa evropskih i viših prvenstava i igara: automatski ulazak osvajača medalje u program finansiranja svih potreba za budući olimpijski ciklus, automatski ulazak trenera osvajača medalje na platnu listu uspješnih trenera na idući olimpijski ciklus, zagarantirana penzija za osvajača medalje nakon 40. godine, izgradnja elementarnih resursa za sport osvojene medalje u mjestu iz kojeg dolazi osvajač ukoliko već ne postoje. Sami možete izračunati i vidjet ćete da para za ovo ima, samo nema sistema da ovo posloži…, jer lakše je ići utabanim putem nego prtiti bolji i svrsishodniji put“, ističe Ćerimagić.

Nagrade su dobro došle kada postoji sistem u kojem djeluju sportisti.

„Na ovaj sistem dajte nagrade što više možete. To bi tek bio uspjeh. Ovo ko uspije uraditi od političara bit će revolucionar u našem sportu, i svi rezultati koji dođu, a doći će, poslije su velikim dijelom njegov uspjeh. U Općini Novi Grad Sarajevo postoji sličan sistem. Njega treba dići na državni nivo i usavršiti ga shodno ciljevima i mogućnostima. Do tad, hvala Lani, Amelu, Edinu, Jusufu itd. što svojom hrabrošću i upornošću ostvaraju uspjehe za Bosnu i Hercegovinu“, zaključuje Ćerimagić.

Sport – sporedna stvar u Kantonu Sarajevo

Iako Kanton Sarajevo ima najbolje predispozicije za uspješno djelovanje svojih sportskih kolektiva, njihov status nije na željenom nivou. Početkom augusta nogometni klubovi Sarajevo i Željezničar, te košarkaški i rukometni klubovi Bosna su izdali zajedničko saopćenje u kojem su iznijeli niz činjenica da je status sporta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine na mnogo nižem nivou od glavnih i većih gradova u regiji.

Iako su naišli na veliko razumijevanje i spremnost da se pomogne i napokon sistemski reguliše finansiranje vrhunskog sporta ustanovili su da je „višedecenijski problem negdje dublje u sistemu“, jer postojeći sarajevski budžeti ignorišu realne potrebe vrhunskog sporta i ne poznaju posebne stavke za sportske klubove od značaja za općinu, Grad i Kanton.

Predstavnici pomenutih klubova smatraju da ulaganje u sport društvu može se vratiti na isti način kao što Sarajevo film festival radi svakog ljeta.

Tim povodom obratili smo se Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo tragom pozitivnih komentara više sportskih radnika sa pitanjima šta se promijenilo u radu Ministarstva, u segmentu sporta, u odnosu na zatečeno stanje te koje su nadležnosti i kapaciteti Ministarstva da pruža značajniju podršku sportskim klubovima koji su od značaja za grad.

Samir Avdić je jedna od legenda bosanskohercegovačke košarke koji je bio i kapiten nacionalne reprezentacije. Njegov uspjeh u sportu i aktualna pozicija na čelu Ministarstva pruža mu jedinstvenu priliku da uporedi međusobne percepcije sportista i političara i da njihovu komunikaciju i saradnju unaprijedi.

Takav pristup se vidi iz niza odluka Ministarstva da podrži brojne pojedince, klubove i nacionalne selekcije koje nisu imale dovoljna stredstva za pripreme i odlazak na takmičenja.

Sport kao žrtva politike

Poznata je činjenica da u bosanskohercegovačkom društvu gotovo svaka stvar se može ispolitizirati, a pogotovo kad je izborna godina.

Politički poeni se ostvaruju i kroz davanje, ali i kroz uskraćivanje podrške sportistima u zavisnosti iz koje stranke političar dolazi.

U posljednje vrijeme svjedočili smo više puta da bosanskohercegovačke reprezentacije nemaju adekvatne uslove za pripreme i odlazak na međunarodna takmičenja, a da sredstva iako se odobre ne budu uplaćena na vrijeme. Kao i politika i sport je podijeljen kroz nacionalni ključ zbog čega je postao poligon za politikantstvo.

Pored davanja nagrada iz budžeta, pojedini političari se takmiče i u generisanju negativnih tema vezanih za sport kroz politikanstvo i nacionalizam što je kulminiralo odlukom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine da nacionalni tim igra prijateljsku utakmicu sa Rusijom. Ovaj slučaj je pored predizbornog karaktera dobio i međunarodni karakter što je velika mrlja za bosanskohercegovački sport.

Pozitivni izuzeci iz Konjica i Brisbanea

Iako je klupski nogomet u stagnaciji, ulazak FK Igman iz Konjica u Premijer ligu BiH je iznenadio mnoge.

Iako su u prošloj sezoni imali cilj da bude stabilni član Prve lige Federacije BiH, FK Igman je postao prvak i time izborio ulazak u veći rang takmičenja. To je bio rezultat višegodišnjeg rada sa mladim igračima koji su prošli sve uzraste kroz klub i podrške najveće konjičke kompanije istoimene namjenske industrije te gradske administracije.

„Kada govorimo o ciljevima za klub koji uđe u veći rang takmičenja najteža je prva sezona. Naš cilj je da budemo stabilan član Premijer lige i da budemo ‘tvrd orah’ svima. To smo već pokazali pobjedom protiv FK Sarajeva”, kaže Adnan Elezović, trener FK Igmana.

Na kraju i u bosanskohercegovačkoj dijaspori postoje primjeri planskog i uspješnog rada u sportu. Fudbalski klub Stari Most (FC Old Bridge) je osnovan 1995. godine u australskom Brisbaneu, a takmiči se u Football Queensland Premier League. Prijelomna godina u razvoju kluba je bila 2018. kad je rukovodstvo odlučilo za profesionalni razvoj u cilju dobivanja licence za takmičenja. Taj proces je trajao tri godine jer je jedan od glavnih uslova da klub ima omladinske timove za sve uzraste što je preduslov za održivost.

FK Stari most je u ovoj sezoni izborio prelazak u veći rang takmičenja u narednoj sezoni čime je potvrdio ststus najuspješnijeg sportskog kolektiva u bosanskohercegovačkoj dijaspori.

Izvor: Al Jazeera