Evropska centralna banka neće dizati kamate – još neko vrijeme

Cilj centralnih banaka je da podizanjem kamata postignu ravnotežu između snažne potražnje, koja gura cijene, i ekonomskog rasta, koji trpi zbog skupljeg financiranja i slabije potražnje.

ECB je podigao kamatne stope 10 puta od ljeta prošle godine u nastojanju da 'ohladi' inflaciju (Fena)

Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno još neko vrijeme neće mijenjati temeljne kamatne stope, najavili su članovi uprave te bankarske institucije.

ECB je podigao kamatne stope 10 puta od ljeta prošle godine u nastojanju da „ohladi“ inflaciju, podsjeća Fena.

„Svaki razgovor o smanjenju kamatnih stopa je preuranjen. Iz mjeseca u mjesec pratit ćemo kako se stvari razvijaju, ali trenutno nam je plan zadržati kamatne stope stabilnima dok ne ispunimo cilj“, rekao je Luiz de Guindos, potpredsjednik ECB-a, za slovenski poslovni dnevnik Finance.

‘Hlade’ ekonomiju, a time i inflaciju

Centralne banke kamatama „hlade“ ekonomiju, a time indirektno i inflaciju. Cilj im je postići ravnotežu između snažne potražnje, koja opet gura cijene, i ekonomskog rasta, koji trpi zbog skupljeg financiranja i slabije potražnje.

Predsjednik francuske centralne banke François Villeroy Gallhau također je odbacio ideju o prijevremenom snižavanju referentne kamatne stope. Pritom je procijenio da će kamate ponovno rasti samo u slučaju „novog šoka“.

Inflaciju je prošle godine prvenstveno potaklo povećanje cijena energenata nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Izvor: Agencije