Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji 17. decembra

Danas je predsjednik Srbije Vučić raspustio Skupštinu i raspisao parlamentarne izbore, ranije je lokalne izbore najavio predsjednik Skupštine Orlić.

Počinju pripreme za nove izbore u Srbiji (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspustio je danas Skupštinu ove države i raspisao parlamentarne izbore za 17. decembar, prenosi agencija Tanjug.

„Poštovani građani Republike Srbije. Na osnovu člana 109, stav 1. i 5. Ustava Republike Srbije i člana 21. stav 1. Zakona o predsedniku Republike, na obrazloženi predlog Vlade od 30. oktobra 2023. godine donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije”, rekao je on.

Naveo je kako raspisuje izbore za narodne zastupnike za 17. decembar 2023. godine. Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju teći od dana stupanja na snagu ove odluke, rekao je Vučić. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, navodi Tanjug.

Poziv za učešće

Nešto ranije je predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao lokalne izbore također za 17. decembar.

„Poštovani građani Srbije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi raspisani su izbori za odbornike u skupštinama 65 gradova i opština u Republici Srbiji za 17. decembar 2023. godine. Ova odluka stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku. I od tada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji”, rekao je Orlić na konferenciji u Skupštini Srbije.

Istakao je da će izbore realizovati nadležni organi u skladu sa zakonom.

„Pozivam sve građane i političke aktere da uzmu učešće na ovim izborima. Da na njima svi zajedno kao društvo pokažemo pun demokratski kapacitet da ga učinimo još snažnijim, damo sopstveni doprinos stabilnosti i da u nastupajućoj izbornoj kampanji govorimo o programima. Da govorimo o njihovom političkom sadržaju, da uz sve međusobne razlike pokažemo da smo u stanju da to radimo na dostojanstven, pristojan način”, naveo je Orlić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada