Milatović osudio izjavu Dodika o zajedničkoj državi Crne Gore i RS

‘Crna Gora je zaokružila svoju državnost i snažno trasirala evroatlanstki put. Mi se radujemo da nam se BiH pridruži na tom putu’, rekao je crnogorski predsjednik.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović osudio je danas izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o zajedničkoj državi i dodao da je ona veoma loša (EPA)

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović osudio je izjavu predsjednika bh.entiteta Republike Srpske Milorada Dodika o zajedničkoj državi i dodao da je ona veoma loša.

“Jasno osuđujem tu poruku. Crna Gora je zaokružila svoju državnost i snažno trasirala evroatlanstki put. Mi se radujemo da nam se BiH pridruži na tom putu i to je sve što imam da kažem”, kazao je Milatović.

Milatović je to rekao u Podgorici ogovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Dodik je nedavno rekao da Srbi u ovom vijeku trebaju “formirati jedinstvenu državu, koju čine Srbija, RS i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama”, prenijeli su bh. mediji.

Nakon ove izjave saopćenjem su se oglasili iz crnogorskog MVP-a navodeći da je ta zemlja nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne, kako kažu, retrogradnim idejama, javio je Tanjug.

‘Provjeriti volju građana’

Nakon istupa crnogorskog MVP-a, Dodik je izjavio da reagovanje crnogorskog MVP-a na njegovu izjavu o “jedinstvenoj državi” pokazuje da pojedinci u Crnoj Gori smatraju da imaju “tapiju na volju većine i da je ta većina apriori protiv ujedinjenja”.

“Bilo bi zanimljivo provjeriti volju građana Crne Gore, ali ne na Lajčakovom već demokratskom referendumu, čak i u ovom trenutku, a šta bi tek takav referendum mogao pokazati za 50 ili 100 godina”, rekao je Dodik.

Ustvrdio je da Srbija, Crna Gora i manja administrativna jedinica u BiH čiji je on predsjednik imaju “iskustvo života u zajedničkoj državi”.

“Kada kažem da bi dobro bilo da se u stogodišnji nacionalni plan uključi i mogućnost ponovnog ujedinjenja ne mislim na prislini akt udruživanja, već na slobodno izraženu volju građana tih država”, rekao je Dodik.

Izvor: Agencije