Ćidić: Agresivnim lobiranjem Dodik oblikuje svijest nove generacije američkih diplomata

Novoosnovana grupa USABiH ima cilj postati vodeći izvor informacija i smjernica za donosioce odluka u Washingtonu koji se bave BiH, kaže Ismail Ćidić, predsjednik Bosnian Advocacy Centra.

Americi je cilj očuvati bh. eksperiment uspješnim po svaku cijenu, a to uključuje i podmirivanje onih koji prave probleme, tvrdi Ćidić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nedavno je sa radom počela advokatska grupa USABiH (United Strategic Alliance for Bosnia and Herzegovina), osmišljena kao organizacija sa sjedištem u Washingtonu “koja će se posvetiti jačanju partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine i zagovaranju uzajamno korisnih politika i zakona koji štite sigurnost, stabilnost i prosperitet obje zemlje”.

Vizija grupe, koja zapravo predstavlja sestrinsku organizaciju Bosnian Advocacy Centru (BAC) iz Sarajeva je, kako se navodi, postati vodeći izvor informacija i smjernica za donosioce odluka u Washingtonu, koji se bave Bosnom i Hercegovinom, ali i Zapadnim Balkanom. U prijevodu: grupa koja će u SAD-u lobirati u korist Bosne i Hercegovine.

Predsjednik organizacije BAC-a Ismail Ćidić, istraživač u oblasti vanjske politike i međunarodnih odnosa i bivši student Univerziteta Duke iz SAD-a, za Al Jazeeru je govorio o programu i ciljevima USABiH-a, kao i općenito o temi lobiranja sa Zapadnog Balkana u SAD-u i njegovom utjecaju na prilike u regionu.

„Općenita ideja je raditi na edukaciji i informisanju nove generacije američkih zvaničnika o specifičnostima Bosne i Hercegovine, stvarnim činjenicama na terenu, ali i o opasnostima kako za bosanskohercegovačke, tako i za američke interese u regiji“, kaže Ćidić za Al Jazeeru.

„USABIH pristupa cijelom procesu dvosmjerno, odnosno, na bazi obostranog interesa, a ne jednostranih molbi i zahtjeva. Kroz te procese dizajniramo različite taktike koje se ne sastoje samo od direktnih susreta i briefinga, nego i od drugih specifičnih kanala“, dodaje.

  • Ne treba posebno naglašavati značaj lobiranja kao bitnog faktora u kreiranju vanjske politike SAD-a. Kako biste opisali lobiranje u SAD-u koje ide u korist Bosni i Hercegovini, ako ono uopšte postoji kroz neki sistemski način? Ima li uopšte u SAD-u probosanskih lobista i koliko uspjeha postižu?

– Zavisi kako definišemo lobiste. Ako ih definišemo kao profesionalne i registrovane lobističke firme koje za svoje usluge naplaćuju stotine hiljada dolara po ugovoru, onda Bosna i Hercegovina, ili barem probosanskohercegovačka strana, takvih lobista nema. Različiti faktori imaju utjecaja na to, a ponajviše tromost sistema koji nije pronašao adekvatan model za finansiranje.

Ako lobiste definišemo šire, pa obuhvatimo sve prijatelje i saveznike koji promovišu interese Bosne i Hercegovine na ovaj ili onaj način, takvih lobista ima, ali su u malom broju i njihov rad se svodi na volonterske aktivnosti. Rezultati su obično proporcionalni ovakvim okolnostima. Mi u USABIH želimo ostaviti značajniji trag na ovom polju kroz sistematski pristup ovoj temi koji je baziran na detaljnom poznavanju prilika i u Bosni i Hercegovini i u SAD-u, kroz precizno identificiranje adekvatnih partnera u Washingtonu, te kroz konkretne kanale i taktike za što značajniji rezultat.

  • Ko najviše lobira za Bosnu i Hercegovinu u SAD-u, a ko bi najviše trebao lobirati u njenu korist?

– Formalnog lobiranja kroz profesionalne lobističke kuće nema, tako da se lobiranje svede na resurse i kapacitete Ambasade BiH u Washingtonu, povremenih posjeta bh. zvaničnika i rad organizacija.

  • Kao osoba koja vodi BAC, koliko ste u kontaktu sa vlastima u Bosni i Hercegovini, onom dijelu koji želi dobro državi i kako biste opisali njihovu svijest o širenju ‘pozitivnih’ vibracija o BiH kod decision makera na Zapadu?

– Svjesnost o važnosti lobiranja u SAD-u među našim zvaničnicima promijenila se za gotovo 180 stepeni u posljednjem periodu. Kada smo osnovali Bosnian Advocacy Center prije pet godina, bilo je gotovo nemoguće razgovarati s bh. zvaničnicima na ovu temu. Danas smo u stanju ne samo razgovarati o tome, nego i dobiti podršku skoro svih najznačajnijih faktora s obje strane probosanske političke scene što je ohrabrujuće i motivirajuće. Ponosni smo što smo doprinijeli promjeni svijesti o ovoj temi, a kroz rad sestrinske organizacije USABIH u Washingtonu ta svijest će se svakako i dodatno jačati.

  • Nedavno je objavljeno da je Republika Srpska potpisala ugovor sa novim američkim lobistima, firmom Schifanelli Law. Kakva su Vaša saznanja o lobiranju tog bh. entiteta u SAD-u, njegovom uspjehu i može li se uporediti s lobiranjem koje ide u suprotnom smjeru, onom koje ide u korist interesima države?

– Mi smo se u BAC-u detaljno bavili ovom temom i objavili smo izvještaj 2021. godine gdje smo pokazali da je entitet Republika Srpska uložio oko 40 miliona konvertibilnih maraka (oko 20 miliona eura) na lobističke aktivnosti. Rezultati tog lobiranja vidljivi su na više načina: od toga da je Milorad Dodik, uz sve pritiske i crne liste, nezaobilazan partner za svakog američkog zvaničnika koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu, do samog utjecaja na narativ o genocidu, pozicioniranju Izraela prema nekim ključnim pitanjima u državi, ali i oblikovanju svijesti nove generacije američkih zvaničnika koji bi bili “blaži” prema Dodikovom secesionističkom režimu.

  • Koliko znate o lobiranju Republike Srbije u SAD-u i da li je ono jedan od razloga zašto se, kako mnogi tvrde, američka politika po pitanju spora Srbije i Kosova u posljednje vrijeme promijenila u korist Srbije? Također, ima li utjecaja i na odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini?

– Mislim da su se lobističke aktivnosti Srbije poklopile i s općenitom promjenom pristupa SAD-a prema Zapadnom Balkanu. Srbija je precizno targetirala nekoliko ključnih zvaničnika koji se bave njome, pažljivo njegovala te odnose i vješto koristila svoje pregovaračke mogućnosti kroz ove kanale koji su već pod ogromnim lobističkom utjecajem. Srbija je nedavno uložila preko milion dolara ne samo na lobističke usluge, nego i na usluge strateških komunikacija, što pokazuje da žele ne samo direktni politički rezultat, nego i promjenu narativa o sebi u SAD-u.

  • Nakon pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u, u Bosni i Hercegovini se očekivao radikalan zaokret i konkretne akcije na jačanju države BiH. No, rezultati su slabo vidljivi. Da li je SAD odustao od Bosne i Hercegovine ili jednostavno ima pametnijeg posla u svijetu?

– Jedan od razloga zašto je to tako jesu upravo i agresivne lobističke aktivnosti entiteta Republika Srpska, Republike Srbije i Republike Hrvatske, posebno posljednjih nekoliko godina. Bosnom i Hercegovinom, kao i uostalom i drugim državama Zapadnog Balkana, obično se bave nižerangirane diplomate kojima ne znači puno to što je Joe Biden nekada kao senator bio izuzetno prijateljski orijentisan ka BiH.

Sa druge strane, bitno je razumjeti i američku perspektivu. SAD-u je cilj očuvati bh. eksperiment uspješnim pod svaku cijenu. To, između ostalog, uključuje i podmirivanje onih koji prave probleme ili prijete problemima, samo kako ti problemi ne bi značajnije ugrozili mir. U tim situacijama ispašta upravo ona strana koja već godinama nije spremna agresivnije zaigrati na domaćem terenu, a nije radila ni na lobističkim aktivnostima u Washingtonu da se ti pritisci promijene.

Izvor: Al Jazeera