Von der Leyen: Fokus Crne Gore treba biti na procesu pristupanja EU

Predsjednica Evropske komisije je ponovila da je Crna Gora već dugo zemlja koja je najviše napredovala na putu ka Evropskoj uniji.

Von der Leyen je kazala da zna koliko su građani Crne Gore posvećeni pristupanju Evropskoj uniji (Anadolija)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja boravi u Podgorici, rekla je da Crna Gora sada treba biti potpuno fokusirana na proces pristupanja Evropskoj uniji, što je posao koji, kako je navela, treba da završe zajedno.

Von der Leyen je na zajedničkoj konferenciji održanoj nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem kazala da zna koliko su građani Crne Gore posvećeni pristupanju Evropskoj uniji i istakla da joj je drago što će im pomoći da se to ostvari, prenosi Tanjug.

Ponovila je da je Crna Gora već dugo zemlja koja je najviše napredovala na putu ka Evropskoj uniji, te istakla da joj je drago što je zvanična Podgorica odlučna da održi tu poziciju.

Čestitala je na stoprocentnom usaglašavanju Crne Gore sa sigurnosnom i vanjskom politikom i dodala da je sa Milatovićem razgovarala i o tome da treba približiti privrede EU-a i Crne Gore.

Neophodne reforme

Istakla je da Crna Gora ima potencijal da bude veliki snabdjevač električne energije u regionu i da zajedničko regionalno tržište ima veliki potencijal, te da, ako se to ostvari, može uvećati BDP regiona za 10 posto.

“To treba da iskoristite”, poručila je Von der Leyen.

Ukazala je da su, ako se otvori zajedničko tržište, za to potrebne reforme i da će Crna Gora morati da ostvari rezultate u tim reformama.

“Za Crnu Goru je to unapređenje poslovnog okruženja, digitalna tranzicija, modernizacija energetskog sektora. Ako to uradimo kako treba i otvorimo naše privrede, moći ćemo da udvostručimo vaše privrede za 10 godina. Ovaj potencijal je tu i treba iskoristiti priliku”, rekla je Von der Leyen.

Izvor: Agencije