Tri stvari koje američka administracija ne prihvata nakon rata u Gazi

Cilj nedavne turneje američkog sekretara Bliskom istoku bio je promoviranje arapske ili islamske snage kao alternative Hamasu u Gazi, kažu analitičari.

Stvari u Gazi idu prema stanju nihilizma za Izrael (REUTERS/Mohammed Salem)

Politički analitičari i kolumnisti smatraju da je ”ne” koje je američki državni sekretar Anthony Blinken rekao u vezi s poslijeratnim aranžmanima za Gazu ”nerealno” te su naglasili da izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi zadržati ratno stanje.

Dr. Liqaa Maki, viši istraživač Al Jazeerinog Centra za studije, smatra da Amerika pokušava stvoriti novi pristup za postizanje ciljeva koje Izrael nije uspio ostvariti vojnim putem u Gazi. Ističe da Amerika želi postaviti okvire koje će Izrael odobriti kako bi se spriječilo da Netanyahu uspostavi direktnu vojnu upravu na Pojasom.

Maki je izjavio, tokom gostovanja u Al Jazeerinoj emisiji “Gaza: Šta poslije?”, da su ove američke “višestruke negacije” pokušaj da se dobije vrijeme koje je preostalo administraciji američkog predsjednika Joea Bidena, ali je naglasio da nisu sposobni usmjeravati tok događaja na Bliskom istoku, pogotovo kada je riječ o ratu u Gazi.

Blinken je nedavno rekao da postoje tri stvari koje američka administracija ne prihvata nakon rata u Gazi, a to su izraelska okupacija, ponovna vladavina Hamasa u Pojasu i bilo kakvo stanje haosa i vakuuma.

Maki je objasnio da je cilj nedavne Blinkenove turneje bio promoviranje arapske ili islamske snage kao alternative Hamasu u Gazi, što je Kairo odbacio. Dodaje da su negacije koje je Blinken rekao zapravo “isprazne i beskorisne izjave”.

Ističe kako Washington želi da Gazom upravlja nepalestinska administracija, poput određenih arapskih vojski. Međutim, dodaje da su rješenja koja Sjedinjene Američke Države predlažu “nerealna”, jer žele uključiti regiju u izraelske misije za pokoravanje i “pripitomljavanje palestinskog naroda radi normalizacije”.

Kada je riječ o odabiru trenutka, Maki ističe da to dolazi nakon neuspjeha Izraela da postigne ciljeve rata te unutrašnjih američkih sukoba koji utječu na američku odluku i njenu sposobnost u inozemstvu.

Iako je priznao da je okončanje Hamasove vladavine u Gazi izraelski i američki zahtjev, Maki je naglasio da stvari idu prema stanju nihilizma za Izrael koji, kako je rekao, nema strategiju ili viziju, osim činjenice da se Netanyahu bori za rat.

Naglasio je da je cilj izraelskog premijera zadržati regiju u ratnom stanju dok se Donald Trump ne vrati u Bijelu kuću, ako pobijedi na američkim predsjedničkim izborima, u nastojanju da dodatno rasplamsa situaciju i po potrebi pomogne Izraelu.

Istakao je da Netanyahu postavlja uslove za koje zna da ih Hamas odbacuje kako bi nastavio rat. Smatra da će se rat nastaviti i da bi mogao dostići najviši mogući nivo u vojnom sukobu, pogotovo što je Hamasova snaga u Gazi velika i nije usporediva sa Zapadnom obalom.

Vječni rat?

S druge strane, istraživač međunarodnih i političkih pitanja Stephen Hayes rekao je da Bidenova administracija teži postizanju regionalnog mira, a to se ne može dogoditi bez sređivanja situacije u Gazi. Napominje da je ova administracija u teškoj situaciji i da podsjeća na ranjenika.

Hayes smatra da Bidenova administracija nije u poziciji da nametne bilo šta Netanyahuu, napominjući da veliki dio rješenja ovisi o Hamasu, a zatim je dodao da može doći do beskonačnog rata ako ovaj pokret ostane na vlasti u Gazi.

Ukazao je na potrebu izrade realnog plana koji nadilazi rezultate američkih predsjedničkih izbora. Predviđa da će Trumpov dolazak promijeniti situaciju i da će njegova poruka biti vrlo snažna uz pružanje pomoći Izraelu kroz težak, dugotrajan i odvratan proces.

Zaključio je da će Sjedinjene Američke Države zadržati svoju podršku Izraelu, ali da će biti u stanju utjecati na situaciju ako se u Izraelu održe izbori za isključenje Netanyahua.

Šta Netanyahu želi?

Ehab Jabareen, stručnjak za izraelska pitanja, smatra da Netanyahu pokušava zaustaviti ovu fazu i zakomplicirati situaciju do odlučujućeg 6. novembra, tačnije dana nakon američkih izbora.

Jabareen dodaje da Netanyahu ima dva problema: prvi je pokušaj da zadrži svoju vladu na vlasti do 28. jula, datuma kada počinje zvanična pauza u radu Knesseta, a drugi je dolazak narednog 7. oktobra i mogućnost da javnost dočeka taj dan u situaciji u kojoj ciljevi rata nisu postignuti.

Pojašnjava da Netanyahu ne želi ni Hamas ni palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, iako za njih nema alternative. On, također, pokušava zakomplicirati globalnu i zapadnu scenu, govoreći da ne postoje izgledi za postizanje rješenja, prema izraelskoj sigurnosnoj viziji.

Smatra da Netanyahu želi direktnu vojnu vladavinu u Gazi kako bi zadovoljio svoje ekstremističke ministre, Itamara Ben-Gvira i Bezalela Smotricha, uprkos tome što je to vojna, administrativna i ekonomska zamka za Izrael. Osim toga, izraelska vojska nije spremna za takav korak.

Netanyahu, također, iskorištava nejasnu situaciju, smatra Jabareen, u pokušaju da drži vojsku pod kontrolom, da je rasparča i pretvori u jedinice koje su direktno lojalne premijeru. Dodaje kako se hrani anketama koje pokazuju kako samo četiri posto Izraelaca smatra da je rat prešao moralnu granicu.

Izvor: Agencije