Axios: Američko-izraelska podjela o pitanju operacije Rafah

Jedan izvor je izvijestio da je američka strana obavijestila Izraelce da su oni jedini na svijetu koji negiraju postojanje gladi u Gazi.

Raseljeni u Rafahu u dugim redovima čekaju nabavku male količine vode (Al Jazeera)

Portal Axios je citirao tri izvora koji su rekli da su duboke podjele između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela o operaciji Rafah bile evidentne tokom virtuelnog sastanka visokih zvaničnika obje strane.

Nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao posjetu svoje delegacije Sjedinjenim Američkim Državama, ranije ove sedmice održan je sastanak u trajanju od dva i po sata, jer je Netanyahu odlučio da ne protestuje zbog rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

S američke strane sastanku su prisustvovali savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan i državni sekretar Anthony Blinken, a s izraelske strane Netanyahuovi saradnici, ministar za strateška pitanja Ron Dermer i savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi. Sastanku je prisustvovao i niz odbrambenih, političkih i obavještajnih zvaničnika obje strane.

Evakuacija više od milion Palestinaca

Prema pisanju portala Axios, dva izvora upoznata sa sastankom izjavila su da je bio profesionalan i konstruktivan. Iako je bilo razilaženja između dvije strane, vodili su ozbiljnu diskusiju s ciljem postizanja međusobnog razumijevanja, umjesto da govore samo iz jedne perspektive.

Veliki dio sastanka bio je fokusiran na načine evakuacije više od milion Palestinaca u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze, jer je Bidenova administracija još jednom izrazila zabrinutost zbog brze i neorganizirane evakuacije, upozoravajući da bi to moglo dovesti do humanitarne katastrofe.

Tri izvora upoznata sa sastankom navela su da je izraelska strana iznijela neke općenite ideje o evakuaciji civila, ukazujući da njihova provedba može trajati najmanje četiri sedmice ili više, u zavisnosti od uslova na terenu.

Američka strana, prema izvorima, je istakla da je ta procjena nerealna i upozorila Izraelce da potcjenjuju težinu misije.

Natezanje

Prema izvorima, to je bila tačka o kojoj su se natezale dvije strane, jer su američki zvaničnici izrazili sumnju u sposobnost Izraela da izvrši efikasnu i organiziranu evakuaciju civila iz Rafaha, s obzirom na pogoršanje humanitarne krize u Gazi tokom posljednjih pet mjeseci.

Jedan predstavnik SAD-a objasnio je da planovi evakuacije mogu potrajati i do četiri mjeseca, ali su Izraelci odbacili ove navode.

Sullivan je, također, upozorio Izraelce da bi Integrisana klasifikacija faza prehrambene sigurnosti (IPC) mogla izdati proglas o gladi u Pojasu Gaze u narednih nekoliko sedmica, prema upućenim izvorima. Sullivan je obavijestio Izraelce da bi to bio treći proglas te vrste u 21. vijeku te da smatra da će ići na štetu i Izraela i SAD-a.

Izraelci su odbili priznati da se Gaza suočava s glađu, ističući da izraelska vojska ima bolje informacije o situaciji u Gazi, a da su druge procjene zasnovane na netačnim informacijama.

Izrael negira postojanje gladi u Gazi

Jedan izvor je izvijestio da je američka strana obavijestila Izraelce da su oni jedini na svijetu koji negiraju postojanje gladi u Gazi.

Sjedinjene Američke Države jasno su stavile do znanja da se ne slažu s procjenom Izraela, posebno u vezi sa situacijom u sjevernoj Gazi, te naglasile da poricanje realnosti nije korisna opcija za Izrael.

Tokom sastanka Sjedinjene Američke Države su predstavile svoje početne alternativne ideje za izraelsku vojnu operaciju u Rafahu.

Američka alternativa, koja je uglavnom predstavljena, uključivala je izolaciju Rafaha od ostatka Pojasa Gaze, osiguranje granice između Egipta i Gaze, fokusiranje na ciljanje visokih vođa Hamasa u gradu i izvođenje obavještajnih operacija, prema izvorima.

Sjedinjene Američke Države su naglasile neophodnost izvođenja vojne operacije u Rafahu kako bi se porazio Hamas, istovremeno naglašavajući potrebu da se to radi sporije i s manjim intenzitetom od onoga u Gazi i Khan Younisu.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka obje strane su potvrdile svoju opredijeljenost za zajednički rad na postizanju cilja poraza Hamasa u Rafahu. Američka strana je izrazila zabrinutost zbog različitih pravaca djelovanja u Rafahu, a izraelska strana je pristala da uzme u obzir tu zabrinutost.

Na kraju, dvije strane su se dogovorile da u narednih deset dana održe odvojene sastanke za četiri radne grupe stručnjaka, koji će se fokusirati na različite aspekte moguće operacije Rafah.

Nakon sastanaka tih grupa u Washingtonu će se održati još jedan sastanak na visokom nivou u naredne dvije sedmice, navode izvori.

Izvor: Al Jazeera i agencije