Porodice zarobljenih Izraelaca pozivaju vladu da prihvati Bidenov plan za Gazu

Hamas kaže da je otvoren za plan koji je najavio Biden ‘temeljen na osnovama trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja’ iz Gaze.

Palestinci provjeravaju štetu nakon što su se izraelske snage povukle iz izbjegličkog kampa Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze [Mahmoud Issa / Reuters]

Članovi porodica izraelskih zarobljenika držanih u Gazi pozvali su vladu svoje države da prihvati plan o prekidu vatre koji je predstavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden. Pozivaju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da javno podrži ovaj prijedlog.

Forum porodica talaca i nestalih ujedno je i pozvao „građane Izraela da izađu na ulice kako bi osigurali sklapanje sporazuma“. Vjeruju da bi Netanyahu mogao opstruirati sporazum, nakon što je Biden prethodno iz Bijele kuće potvrdio da je Izrael predstavio „sveobuhvatni novi prijedlog za okončanje rata“.

Plan u tri faze, koji je opisao Biden, želi implementirati trajni prekid vatre u Pojasu Gaze koji uključuje povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih predjela Gaze i oslobađanje svih Izraelaca koje drže kao zarobljenike u Pojasu.

Hamas je dao do znanja da je otvoren za ovaj prijedlog, podstaknuvši nade u prekid izraelskog osmomjesečnog rata.

Ova grupa je u izjavi potvrdila „svoju spremnost da se pozitivno uključi i sarađuje sa bilo kojim prijedlogom zasnovanom na temelju trajnog prekida vatre, potpunog povlačenja iz Pojasa Gaze, obnove, povratku raseljenih u njihove domove i kompletiranju sporazuma o istinskoj razmjeni zatvorenika, pod uvjetom da okupacija objavi svoju izričitu predanost tome“.

Poziv posrednika

SAD, Katar i Egipat su u zajedničkoj izjavi pozvali Hamas i Izrael da finaliziraju sporazum. No, Netanyahu je ostao nepokolebljiv u izjavi da Hamas mora biti uništen da bi izraelski rat protiv Gaze bio okončan.

„Izraelski uvjeti za okončanje rata nisu se promijenili: uništenje Hamasovih vojnih i upravljačkih kapaciteta, oslobađanje svih talaca i osiguravanje da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu“, naveo je njegov ured u izjavi.

Istakli su da ti uvjeti moraju biti zadovoljeni „prije nego što trajni prekid vatre bude stavljen na snagu“.

„Ideja da će Izrael pristati na trajni prekid vatre prije nego što ovi uvjeti budu ispunjeni nije obećavajuća“, dodali su.

Iz Foruma porodica talaca i nestalih su kazali da je Netanyahu bio pod pritiskom svoje vlade.

„Prisutna je manjina koja ucjenjuje Netanyahua i ugrožava sporazum. Mi moramo podržati sporazum i ne ostaviti polje djelovanja ekstremistima“, kazao je glasnogovornik Foruma.

U objavi na društvenoj mreži X, američki portal Axios izvijestio je da su izraelski ultranacionalistički ministri Itamar Ben-Gvir i Bezalel Smotrich rekli Netanyahuu da će napustiti koaliciju i svrgnuti vladu ako prođe prijedlog sporazuma koji je predstavio Biden.

Kakva će biti uloga Hamasa?

Abdullah al-Arian, profesor historije na Univerzitetu Georgetown u Kataru, ukazao je na „veliku kontradiktornost“ u zahtjevima Izraela, gdje i Izrael i njegov vjerni saveznik SAD kažu kako ne žele budućnost u Gazi u kojoj Hamas ima ikakvu vrstu političke uloge.

„U isto vrijeme, ovo je sporazum koji mora biti postignut kroz pregovore sa Hamasom, pa kako to izvesti? Kako da ih eliminišete kao političku silu i u isto vrijeme pregovorima postignete rješenje u kojem su se dogovorile sve strane“, kazao je Al Jazeeri.

Još jedna „velika prepreka“ eventualnom sporazumu bila bi to da Izrael ostane okupator u nekim dijelovima Gaze, što su Palestinci, kako on kaže, stalno odbijali.

Alon Liel, bivši šef izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, kazao je da je Bidenova najava „muzika za uši Izraelaca koji žele završiti rat“.

Međutim, „iz Washingtona opet dolaze pomiješane poruke“, kazao je on Al Jazeeri. „Iznenađujuća stvar je bila ta da je [prijedlog o prekidu vatre] opisan kao izraelska ponuda. Ovo je u suprotnosti sa mnogim stvarima koje je Netanyahu nedavno izjavio; izgleda više kao američka ponuda koja je predstavljena kao izraelska“, rekao je Liel.

Oružana grupa Palestinski islamski džihad, u međuvremenu je izrazila „sumnjičavost“ prema planu koji je najavio Biden rekavši da „prekid agresije“ mora uključivati „potpuno povlačenje“ izraelskih snaga iz Gaze.

Blinken lobira kod bliskoistočnih čelnika

Čak i kada je Biden predstavio svoj novi plan, Izrael je nastavio smrtonosne napade na Gazu, s artiljerijskom vatrom koja je pogađala stambene zgrade u naseljima na sjeveru grada Gaze, ubivši nekoliko Palestinaca.

U još jednom ranojutarnjem izraelskom napadu na grad Gazu, ubijen je novinar Ola al-Dahdouh, prema izvještajima palestinskog TV kanala Al-Aqsa.

Izraelske snage također su napale Rafah na jugu Gaze tenkovima i artiljerijom, dok su svjedoci na istoku i u centru Rafaha opisali intenzivno artiljerijsko granatiranje.

U sjeni neprekidnog izraelskog bombardovanja, američki državni sekretar Antony Blinken održao je razgovore sa vrhovnim diplomatama Saudijske Arabije, Jordana i Turske usred napora da prikupi podršku za novi plan o prekidu vatre u Gazi.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, princ Faisal bin Farhan Al Saud primio je poziv od Blinkena, tokom kojeg su razgovarali o najnovijem prijedlogu, objavila je saudijska državna novinska agencija.

Prema riječima Matthewa Millera, glasnogovornika State Departmenta, Blinken je „naglasio da bi Hamas trebao prihvatiti ovaj sporazum bez odgađanja“, u telefonskim pozivima iz aviona u povratku sa sastanka NATO-a u Pragu.

„Blinken je istakao da je ovaj prijedlog u interesu obiju strana, Izraelaca i Palestinaca, kao i dugogodišnje sigurnosti regije“, dodao je Miller.

Opozicija poziva na prihvatanje sporazuma

U Izraelu je vođa opozicije Yair Lapid pozvao Netanyahua da pristane na sporazum, rekavši da bi ga njegova stranka podržala čak i ako bi se desničarske frakcije u vladajućoj koaliciji pobunile, što znači da bi taj sporazum vjerovatno prošao u Parlamentu.

„Vlada Izraela ne može ignorisati značajni govor predsjednika Bidena. Sporazum je na stolu i treba biti sklopljen“, napisao je Lapid u objavi na društvenim mrežama.

Porodice osoba koje drže zarobljenima u Gazi također su pozvale sve strane da odmah prihvate Bidenov prijedlog, upozoravajući da vrijeme ističe i da je obaveza Izraela i Hamasa da prihvati sporazum.

U međuvremenu je Prabowo Subianto, novoizabrani predsjednik Indonezije, pozdravio Bidenov prijedlog o prekidu vatre kao korak u pravom smjeru. On je rekao da je njegova država spremna poslati mirovne trupe da održe primirje u Gazi ako bude potrebno.

„Kada to bude potrebno i kada to zatraži UN, spremni smo doprinijeti značajnim mirovnim snagama da se održi i prati ovaj prekid vatre, kao i da se osigura zaštita i sigurnost svim stranama“, kazao je Subianto na sigurnosnoj konferenciji u Singapuru.

U izraelskim napadima na Gazu od početka rata ubijeno je najmanje 36.379 ljudi i ranjeno njih 82.407, a hiljade su nestale ispod ruševina i pretpostavlja se da su mrtve. Izrael je pokrenuo napad na ovu opkoljenu teritoriju nakon Hamasovog napada na jug Izraela u kojem je ubijeno 1.140 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije