Sjeverna Koreja testirala balističku raketu koja može nositi veliku bojevu glavu

Test novog taktičkog balističkog projektila, nazvanog Hwasongpho-11 Da-4.5, proveden je sa simuliranom teškom bojevom glavom kako bi se provjerila stabilnost i tačnost leta.

Hwasongpho-11 ili Hwasong-11 je serija balističkih projektila kratkog dometa (SRBM), koje je razvila Sjeverna Koreja (KCNA via REUTERS)

Sjeverna Koreja saopćila je da je u ponedjeljak uspješno testirala novi taktički balistički projektil koji može nositi super veliku bojevu glavu od 4,5 tona, objavila je u utorak državna novinska agencija KCNA, prenosi Hina.

Rečeno je da je test novog taktičkog balističkog projektila, nazvanog Hwasongpho-11 Da-4.5, proveden sa simuliranom teškom bojevom glavom kako bi se provjerila stabilnost i tačnost leta.

Nije objašnjena priroda simulirane bojeve glave.

Slijedi novo lansiranje

Državna uprava za projektile izvest će još jedno lansiranje iste vrste projektila u julu kako bi testirala “snagu eksplozije” super velike bojeve glave, rekla je KCNA u rijetkom objavljivanju budućeg plana lansiranja projektila.

Hwasongpho-11 ili Hwasong-11 je serija balističkih projektila kratkog dometa (SRBM) koje je razvila Sjeverna Koreja, a inače su poznati kao KN-23 i KN-24.

KN-23 je vjerovatno projektil koji je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji i korišten je u ratu protiv Ukrajine, prema ukrajinskim vlastima koje su ispitivale ostatke projektila koje je Rusija lansirala od decembra.

Sjeverna Koreja i Rusija negiraju bilo kakvu trgovinu oružjem, ali su se njihove veze brzo razvile otkako su se njihovi čelnici sastali u septembru u Rusiji, obećavši bližu vojnu saradnju.

Izvor: Agencije