Sjeverna Koreja lansirala gotovo 350 balona sa smećem ka Južnoj Koreji

Kim Yo-jong, sestra Kim Jong-una, poručila je ranije da će poslati još balona kao odgovor na letke protiv vlasti u Pjongjangu, koje su lansirali sjevernokorejski aktivisti u Južnoj Koreji.

Procjenjuje se da je Sjeverna Koreja lansirala gotovo 2.000 balona koji nose otpatke od 28. maja, (Yonhap via REUTER)

Sjeverna Koreja je tokom noći lansirala gotovo 350 balona sa smećem ka Južnoj Koreji, saopštila je u utorak južnokorejska vojska.

To je peto takvo lansiranje od kraja prošlog mjeseca, prenosi Tanjug agenciju Yonhap.

Gotovo 100 balona, uglavnom s otpadnim papirom i drugim otpadnim materijalom, sletjelo je u Seul i u sjeverni dio provincije Kyongi, saopštio je Generalštab korejske vojske.

Analiza balona pokazala je da ne sadrže toksičnu materiju, navodi se u saopštenju.

Emitiranje propagande

Južnokorejska vojska je saopštila da je spremna nastaviti emitiranje propagande preko zvučnika u bilo kom trenutku i upozorila da će provođenje takvog psihološkog rata zavisiti od akcije Sjeverne Koreje.

Najnovije lansiranje uslijedilo je nakon što je Kim Yo-jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog lidera, u petak nagovijestila da će poslati još balona kao odgovor na letke protiv vlasti u Pjongjangu, koje su lansirali sjevernokorejski aktivisti u Južnoj Koreji.

S posljednjom serijom, procjenjuje se da je Sjeverna Koreja lansirala gotovo 2.000 balona koji nose otpatke od 28. maja, navodi Yonhap.

Kao odgovor, Južna Koreja je 9. juna, prvi put u posljednjih šest godina, počela emitirati govore protiv vlasti u Pjongjangu putem svojih zvučnika u pograničnoj zoni.

Izvor: Agencije