Sjeverna Koreja tvrdi: Uspješno testiranje projektila s više bojevih glava

Ovo je bio prvi sjevernokorejski test takozvanog MIRV-a, ali Južna Koreja dovodi u pitanje tu tvrdnju.

KCNA je podijelila fotografiju navodnog uspješnog lansiranja [KCNA putem KNS-a i AFP-a]

Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testirala projektil s više bojevih glava – sofisticirano oružje koje bi joj omogućilo da nadvlada odbranu od projektila u kontinentalnim Sjedinjenim Američkim Državama – nakon lansiranja za koje su Južna Koreja i Japan rekli da je završilo neuspjehom.

Pjongjang je u srijedu “uspješno proveo test odvajanja i kontrole navođenja pojedinačnih mobilnih bojevih glava”, izvijestila je državna novinska agencija KCNA. Odvojene mobilne bojeve glave “ispravno su vođene na tri koordinatne mete”, a ‘mamac’ koji se odvojio od projektila provjeren je radarom.

“Test je usmjeren na osiguravanje sposobnosti MIRV-a”, rečeno je, misleći na tehnologiju višestrukih nezavisno vođenih letjelica, koje omogućuju ispaljivanje više bojevih glava na jedan balistički projektil.

Kim želi modernizovati vojsku

Sjeverna Koreja razvija svoje oružje dok vođa Kim Jong-un nastoji modernizovati vojsku države. Razvoj projektila s više bojevih glava bio je među oružjem za koje je rekao da će država nastaviti razvijati tokom sastanka vladajuće stranke početkom 2021. kada je, također, spomenuo špijunske satelite, interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo, hipersonično oružje i projektile koji se lansiraju s podmornica.

“Očekivao sam MIRV test već neko vrijeme, jer je to bila jedna od posljednjih preostalih stavki na popisu želja Kim Jong-una za modernizaciju s Osmog stranačkog kongresa u januaru 2021,” kaže Ankit Panda, viši analitičar u Fondaciji za međunarodni mir Carnegie.

Panda kaže da se test od srijede čini kao početna procjena nekih od ključnih podsistema za razvoj funkcionalnog MIRV-a. Očekivao je da će uslijediti još testova koji će dovesti do lansiranja interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) na visokoj putanji.

“Prisutnost mamaca je značajna. Sjeverna Koreja nije skrivala svoju namjeru da naglasi i nadvlada američku domovinsku raketnu odbranu”, rekao je Panda. “Mamci će pomoći u tom nastojanju i vjerovatno će, također, biti ugrađeni u njihove projektile s jednom bojevom glavom.”

Izvještaj KCNA-e uslijedilo je dan nakon što je južnokorejska vojska rekla da je Pjongjang lansirao moguće hipersonično oružje na čvrsto gorivo koje je eksplodiralo u zraku, dok je Japan izvijestio da su krhotine pale u vode s istočne obale Sjeverne Koreje.

Južna Koreja: ‘Sredstvo obmane i pretjerivanja’

Južnokorejska vojska saopštila je kako je zajednička analiza s američkom vojskom pokazala da je projektil eksplodirao u početnoj fazi leta, a testirano oružje nije bilo onakvo kako ga je KCNA opisala.

“Danas je Sjeverna Koreja nešto pokazala, ali vjerujemo da je to jednostavno sredstvo obmane i pretjerivanja”, rekao je Lee Sung-joon, glasnogovornik južnokorejskog Združenog štaba, na brifingu.

Fotografije koje je objavila Sjeverna Koreja za koje se tvrdi da su s testa u srijedu su, također najvjerovatnije izmišljene ili reciklirane slike s prethodnog lansiranja, rekao je.

Panda je rekao da se čini da je Seul “početno pogrešno protumačio prirodu ovog testa”.

Prvo testiranje u gotovo mjesec dana

Južna Koreja, SAD i Japan osudili su lansiranje kao kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i ozbiljnu prijetnju te upozorili na dodatne provokacije nakon prošlosedmičnog sastanka Kim Jong-una i ruskog predsjednika Vladimira Putina, tokom kojeg su dva čelnika potpisala pakt o međusobnoj odbrani.

Test u srijedu bio je prvo sjevernokorejsko lansiranje oružja otkako je prije gotovo mjesec dana ispalio višestruke raketne bacače s nuklearnim sposobnostima kako bi simulirao preventivni napad na Južnu Koreju.

Posljednjih je sedmica Sjeverna Koreja, također, poslala veliki broj balona punih smeća preko granice prema jugu, što je opisala kao odgovor “milo za drago” južnokorejskim aktivistima koji šalju političke letke putem vlastitih balona. Kao odgovor, Južna Koreja je 9. juna nakratko izvela propagandno emitovanje preko razglasa na graničnim područjima, prvi put nakon više godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije