Južnokorejska vojska: Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu prema moru

Japanska obalna straža rekla je da je projektil, za koji se vjeruje da je sjevernokorejski balistički projektil, izgleda već pao u Japansko more.

Lansiranje projektila dolazi dan nakon 74. godišnjice početka Korejskog rata (Yonhap via AFP)

Sjeverna Koreja lansirala je nepoznati balistički projektil prema moru kod istočne obale Korejskog poluotoka, saopćila je Južnokorejska vojska.

Japanska obalna straža rekla je da je projektil, za koji se vjeruje da je sjevernokorejski balistički projektil, izgleda već pao u Japansko more, a Ministarstvo odbrane je saopćilo da je prije toga dosegao visinu od gotovo 100 kilometara i domet od najmanje 200 kilometara, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sjeverna Koreja je ranije ove sedmice kritizirala razmještanje američkog nosača aviona koji će sudjelovati u zajedničkim vježbama s Južnom Korejom i Japanom.

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Theodore Roosevelt stigao je u subotu u južnokorejski lučki grad Busan kako bi kasnije ovog mjeseca sudjelovao u zajedničkim vojnim vježbama sa zemljom domaćinom i Japanom, rekli su pomorski dužnosnici.

‘Neuspjeli test’

Južnokorejska vojska je saopćila kako se čini da sjevernokorejsko lansiranje nepoznatog balističkog projektila prema moru kod istočne obale Korejskog poluotoka nije uspjelo.

Čini se da je riječ o neuspjelom testu hipersonične rakete, objavila je novinska agencija Yonhap, pozivajući se na neimenovani vojni izvor.

Lansiranje projektila dolazi dan nakon 74. godišnjice početka Korejskog rata.

Nedavno je Sjeverna Koreja poslala stotine balona sa smećem prema Seulu, dok je Pjongjang rasporedio veliki odred vojnika za izgradnju novih utvrda unutar teško naoružane granice između dvije Koreje, prema podacima Južnokorejske vojske, povremeno izazivajući pucnjeve upozorenja južnokorejskih kolega.

Izvor: Agencije