Infografika: Najplaćenije TikTok zvijezde

Zvijezde TikToka mogu dobiti i do pola miliona dolara za jednu objavu, iako uglavnom u prosjeku zarađuju između 100 i 250 hiljada dolara po objavi, što je više nego dvostruko u odnosu na 2020. godinu.

Najveće zvijezde TikToka proširile su svoju slavu i van ove društvene platforme, što je rezultiralo i velikim povećanjem zarade u prethodnoj godini.

Najplaćenije zvijezde zajedno su zaradile 55,5 miliona dolara u 2021. godini, što je 200% više u odnosu na godinu prije. Iako se trude da svoju slavu prošire i van ove društvene platforme, još uvijek većina njihove zarade, obično 30% do 50%, dolazi od sponzoriranog sadržaja, gdje korporacije plaćaju za reklamu njihovog proizvoda na profilima društvenih mreža. Kako je TikTok narastao na više od milijardu korisnika diljem svijeta, kompanije poput Amazona, Louis Vuittona i McDonald'sa sve više ulažu u takve oglase.

Zvijezde TikToka mogu dobiti i do pola miliona dolara za jednu takvu objavu, iako uglavnom u prosjeku zarađuju između 100 i 250 hiljada dolara po objavi, što je više nego dvostruko u odnosu na 2020. godinu.

Sestre D’Amelio

TikTokeri razumiju publiku do koje oglašivači žele doći jer su i sami otprilike iste dobi. Svi na Forbesovoj listi onih koji zarađuju najviše su mlađi od 25 godina.

Prva dva mjesta zauzimaju sestre Charli i Dixie D’Amelio, koje porede sa sestrama Kardashian, jer već imaju svoju Hulu seriju The D’Amelio Show, koja je premijerno prikazana u septembru. Sestre imaju i liniju odjeće Social Tourist, zajedničko ulaganje s Hollisterom, koja se prodaje u oko 500 trgovina. Sve je to pomoglo da se njihova zarada poveća na 27,5 miliona dolara, sa manje od 7 miliona dolara godinu dana ranije.

Ali, slava i novac mogu brzo doći i nestati, o čemu svjedoče tri novopridošlice na ovom popisu, Bella Poarch, Avani Gregg i Kris Collins.

Izvor: Al Jazeera