Mapa: Putevi porobljenih Afrikanaca

Prije četiri stoljeća, u augustu 1619. godine, prvi brod s porobljenim Afrikancima usmjeren ka današnjim Sjedinjenim Američkim Državama, stigao je u koloniju Virdžinija, ali okrutna trgovina robljem preko Atlantskog okeana počela je mnogo prije i trajala mnogo duže – više od 350 godina.

Mnogi robovi iz Afrike živjeli su i prije pomenutog datuma u Engleskim kolonijama u Sjevernoj Americi. U današnji SAD stigli su iz španskih i portugalskih kolonija u koje su prebacivani već od 1514. godine.

Procjenjuje se da je oko 300.000 porobljenih Afrikanaca stiglo direktno preko Atlantika na područje današnjeg SAD-a, dok je mnogo veći broj onih koji su stigli u trgovini robljem na američkom kontinentu.

Prema podacima koje je prikupio projekt Slavevoyages.org procjenjuje se da je 4,5 miliona porobljenih Afrikanaca stiglo na Karibe, dok je još 3,2 miliona iskrcano s brodova u današnjem Brazilu.

Ukupno, više od 20 miliona Afrikanaca natjerani su da napuste svoj kontinent preko Atlantika, Sahare, Crvenog mora i prema Indiji.

Najviše robova prebacivano je brodovima pod zastavom Portugala, zatim Španije i Francuske.


Povezane

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO